IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва пазарният подем през юли?

Войната в Украйна, инфлацията, напрежението във веригата за доставки и локдауните в Китай бяха маскирали иначе положителни фактори

11:29 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Какво ни казва пазарният подем през юли?

О, горките фонд мениджъри! Защо са тези изопнати лица, се пита Кейти Мартин на страниците на Financial Times.

Юли беше страхотен - S&P 500 отбеляза най-доброто си представяне от края на 2020 г., с 9-процентен ръст. Това беше един от най-добрите месеци на пазара за всички времена. Разбира се, оттеглянето на монетарната подкрепа от най-важните централни банки в света носи нова вълна от волатилност в цените на активите, но това би трябвало да е възстановяването, което всички чакаха, нали?

Очевидно не. Вместо това изглежда, че това е още една болезнена търговия. Bank of America отбелязва, че въпреки изключително резкия подем миналия месец, само 28 процента от активните фонд мениджъри, фокусиращи се върху големи акции, са победили своя бенчмарк Russell 1000. Всички основни стилове при взаимните фондове се представиха по-слабо - основен, растеж и стойност.

Слава на малцинството, но как всички останали се справиха с това? През цялата година инвеститорите бяха отчаяни за слънчев пробив в облаците и накрая се появи намек за малко снизходителност от страна на Фед, но те все още изостават от своите показатели. Изглежда твърде много пари са били вложени в сигурния кеш и твърде малко са били инвестирани при подема.

Мечата позиция „вероятно е повлияла на представянето“, коментира анализаторът на BofA Савита Субраманиан и колегите й в бележка до клиентите. Възможностите за побеждаване на пазара все още са оскъдни, добавя тя, което прави това „трудна среда“ за фондовете, които подбират акции, вместо да използват индекси.

Едно от обясненията за това е, че професионалните инвеститори не са глупаци. Този намек за снизходителност от страна на най-мощната централна банка в света беше силно преекспониран и дойде с много повече условности, отколкото предполагаше първоначалната пазарна реакция.

Всичко, което председателят на Фед Джей Пауъл каза, беше, че вероятно, но не определено, би било подходящо да се забави темпото на повишаване на лихвените проценти в бъдеще. Някои пазарни участници възприеха това като знак да увеличат залозите за намаляване на лихвените проценти и да се върнат към акциите, които пострадаха, докато Фед говореше по твърд начин за инфлацията. Миналата седмица поредица от ръководители на Фед казаха на пазарите да се успокоят. Централната банка все още не е близо до някаква котва и очакванията за намаляване на лихвите през следващата година са преждевременни, уточниха обаче те. .

Друг начин да мислим за това е да попитаме кой купуваше. Голяма част от покупките изглежда дойдоха от фондове, които са били изключително мечи, с много къси позиции или залози срещу акции. Хедж фондовете и инерционните трейдъри, като съветниците за търговия със суровини – CTA, се бяха защитили добре вън от рисковите активи и след това се бориха да наваксат, когато акциите се покачиха - практика, известна като покриване на късата позиция.

„Ръстът при акциите през юли се дължи основно на късото покриване“, пишат анализатори от Barclays. „Най-скъсяваните“ акции наистина се представиха по-добре в Европа и САЩ.

Равнопретеглена кошница от 50-те най-скъсявани акции в индекса Russell 3000, „водена от по-спекулативните имена“, се е повишила с около 31% от юни, посочва Нийл Кемплин, анализатор на акции в Mirabaud, като Европа вече наваксва.

Аник Сен, ръководител за акциите в PineBridge Investments, е това, което бихте нарекли инвеститор отдолу-нагоре, изграждайки портфейли, фокусирани върху сравнително малък брой акции - 30 до 40. Неговата мисия е да подбере добрите акции и да неутрализира ефекта от по-широки движения на индексите. Тази задача, казва той, се усложнява все повече от огромната роля, която играят потоците от акции от макро фондове и CTA.

„Правя това повече от 35 години, близо 40 години. Разминаването между подхода отдолу-нагоре и този отгоре-надолу сега е може би най-големият, който съм виждал“, отбелязва той. „Пазарите не се движат от вас и мен, а от макро трейдъри… Техните потоци превъзхождат тези на инвестиращите във фундамента.“

Това работи и в двете посоки. Мнението на Сен е, че подемът през юли е „устойчив“ и че пазарите са били твърде мрачни през по-голямата част от тази година. Някои корпоративни истории са много по-силни, отколкото инвеститорите им признават, смята той. „Не можем да разберем защо пазарите са толкова негативни“, казва той, добавяйки, че войната в Украйна, инфлацията, напрежението във веригата за доставки и локдауните в Китай са маскирали иначе положителни фактори.

Но мрачното представяне на взаимните фондове през юли подчертава как широките промени в разпределението на активите, свързани с мощни макро тенденции, активизират специалистите по акции. 

Можете лесно да бъдете хванати в краткосрочни движения. Това е като коментиране на всеки удар по топчето в мач на пинг-понг.
Мамдух Медхат
Старши изследовател в Dimensional Fund Advisors

Усещането ми от разговорите с фонд мениджърите е, че ситуацията става изключително разочароваща. Те сгрешиха, като бяха толкова позитивни в началото на годината, а след това пропуснаха подема през юли. Най-добрият подход сега вероятно е да погледнем донякъде философски.

„Можете лесно да бъдете хванати в краткосрочни движения“, коментира Мамдух Медхат, старши изследовател в Dimensional Fund Advisors. „Това е като коментиране на всеки удар по топчето в мач на пинг-понг.“

Колкото и скучно да звучи, придържането към пазарите в дългосрочен план все още е почти винаги най-добрата тактика. „Много, много трудно е да победиш пазара, като се опитваш да го надхитриш. Хората понякога правят правилните залози от чист късмет“, посочва Медхат с успокояващия тон на терапевт. „Бъдете стоици... Ако сте широко диверсифицирани, получавате единствения безплатен обяд във финансите“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още