IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се задържа под 100 долара за барел*

"Черното злато" може да продължи да поевтинява, преди да премине през възход през зимата

09:42 | 09.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се задържа под 100 долара за барел във вторник, докато инвеститорите продължават да преценяват перспективите пред търсенето и предлагането, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,20%, или 0,19 долара, до 96,46 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,23%, или 0,32 долара, до 90,55 долара за барел. Несигурността относно възобновяването на доставките от Иран допринесе за възхода на сорта в понеделник, когато той поскъпна с 2%.

Цената на американския петрол се задържа над 90 долара за барел, но продължава да е под границата от 100 долара на фона на продължаващите рецесионни опасения. Цената на американския петрол се задържа над 90 долара за барел, но продължава да е под границата от 100 долара на фона на продължаващите рецесионни опасения.

"Черното злато" може да продължи да поевтинява, преди да премине през възход през зимата, когато САЩ намалят освобождаването на стратегически резерви, а ембаргото на Европейския съюз (ЕС) върху руските доставки влезе в сила, смятат от Energy Aspects.

"Рисковете за петрола са низходящи, като както макро (базите), така и основите показват слабост", каза Гао Дзиен, анализатор в Zhaojin Futures Co. Времевите спредове, заедно с ограничненията за рафиниране, са сред мечите сигнали, докато завръщането на иранския петрол също може да избута цените в посока надолу, добави експертът.

През последните месеци петролният пазар премина през периоди на силна волатилност, след като рецесионните опасения, заедно със затегнатото предлагане, натежаха на инвеститорите. Трейдърите ще следят потреблението, след като данните през уикенда показаха, че вносът на петрол на Китай - най-големият вносител на суровината в света - е записал най-малкото си повишение през юли от четири години насам.

Въпреки че пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки, разликата в спредовете се е свила, което предполага, че има известно облекчение на затегнатата ситуация.

Спредът на Брента между двата му договора сега е в размер на 1,53 долара за барел спрямо 1,90 долара преди седмица.

Предстои тази седмица да бъдат публикувани редица данни и коментари, които може да дадат насоки на инвеститорите за това какво предстои занапред. Администрацията за енергийна информация в САЩ ще публикува своите краткосрочни прогнози, а в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Международната агенция за енергетика ще публикуват своите месечни доклади.

*Към 09:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Вале Купа
преди 1 година
Икакво следва от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още