IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата за макроданни оцветява Wall Street в червено*

Инвеститорите са в очакване на статистиката за щатската инфлация, която предстои да бъде публикувана в сряда

18:04 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Липсата на нова порция макроикономически данни изглежда не се отразява добре на Wall Street, където търговската сесия започва във вторник на червена територия, повлияна и от разочароващите финансови отчети на компаниите, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва лек спад от 0,08%, или 25,12 пункта, до 32 807,42 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 0,31%, или 12,98 пункта, до 4127,08 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 1,17%, или 148,17 пункта, до 12 496,29 пункта.

Производителят на чипове Micron предупреди, че печалбата му може да е под обявените по-рано насоки заради "макроикономически фактори и ограничения, свързани с веригите на доставки". Цената на акциите на компанията намалява с 4,81%

Въпреки че е само вторият ден, седмицата вече е тежка за производителите на чипове. В понеделник разочароващите насоки на Nvidia за печалбата натежаха на представянето на компанията, като във вторник ценните й книжа поевтиняват с 3,73%.

Данните на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк показаха тази седмица, че ифлационните очаквания в САЩ са записали рязък спад през юли.

Медианните очаквания на потребителите за инфлацията за следващата година са намалели с 0,6 процентни пункта до 6,2%, докато тези за тригодишната инфлация са били с 0,4 процентни пункта по-ниски до 3,2%. Това са били най-ниските нива за показателите от съответно февруари тази година и април миналата година.

В последните три седмици широкият измерител S&P 500 записа ръстове, но настоящият сезон на отчетите е съпътстван от предупреждения от ръководителите на компаниите относно търсенето.

Инвеститорите следят отблизо случващото се в търсене на знаци как битката на Федералния резерв на САЩ срещу инфлацията се отразява на икономиката.

"Според нас лихвените повишения на Фед оказват влияние върху икономиката по определен начин. Смятаме, че паричното затягане тепърва е започнало да влияе по-широко на икономиката и че средносрочният ни мечи базисен сценарий все още е валиден", написа Крис Сениек от Wolfe Research в своя бележка към клиенти.

Извън чиповете част от листнатите в Nasdaq компании също преминават през сътресения. Акциите на Novavax поевтиняват с 31,38%, а на Upstart с 10,06 на сто.

Въпреки сушата откъм макроикономически данни към момента нагласите на инвеститорите се влошават. Предстои в сряда да бъдат публикувани данните за щатската инфлация през юли.

Цената на златото се покачва с приблизително 7 долара до 1812,1 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,788%.

Световният петролен бенчмарк Брент поскъпва с 1,49% до 98,09 долара за барел. Цената на американския сорт "черно злато" West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,54% до 92,16 долара за барел.

*Към 17:42 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още