IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващи финансови прогнози потопиха Wall Street в червената зона

Петролът затвори със слаби понижения след надеждите, че спрените доставки по петролопровода "Дружба" ще бъдат възобновени

23:30 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американските фондови пазари приключиха сесията на червена територия, след серия от разочароващи изявления от компаниите във връзка с финансовите отчети. Пазарите са в очакване и на данните за инфлацията в САЩ, които да подскажат на инвеститорите какви ще бъдат следващите стъпки на Федералния резерв, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0,28% от стойността си до 32 774,41 пункта. Широкият S&P 500 затвори при ниво от 4122,47 пункта, или спад от 0,42 на сто. Най-значими са загубите за Nasdaq - в рамките на 1,2% до 12 493,93 пункта.

На представянето на индекса натежаха производителите на чипове. Micron коментира, че очаква по-слаби резултати заради "макроикономически фактори и прекъсвания на веригите за доставки". Това доведе до спад на цената на акциите в рамките на почти 4 на сто до 59,15 долара за брой. Седмицата е предизвикателна за технологичния сектор - в понеделник Nvidia поведе губещите на Wall Street, след като съобщи, че чака по-слаби приходи от предишните си прогнози. Днес (9 август) затвърди загубите - акциите на компанията отчитат спад от почти 4% до 170,86 долара за брой.

Извън производителите на чипове натиск върху Nasdaq оказа и представянето на Novavax. Акциите на биотехнологичната компания загубиха около 30% от цената си и приключиха търговията при 40,28 долара за брой, след като ръководството ѝ сви прогнозата си за годишните приходи.

Петролът обърна търговията и изтри ръстовете в началото на деня, пише Bloomberg. Причината са спрените доставки на руски петрол за три държави в Централна Европа. Спадът беше ограничен, след се появиха очакванията, че доставките ще бъдат възобновени до дни.

По-рано днес "Транснефт" съобщи, че "Укртранснафта" е спряла транзита на руски петрол за Унгария, Чехия и Словакия, заради неплатените транзитни такси. Чешката държавна петролна компания Mero обаче съобщи, че доставките ще бъдат възобновени до дни. Унгария пък съобщи, че ще преговаря с Украйна и Русия, за да възобнови транзита по петролопродова "Дружба" през украинската територия.

Американският лек суров петрол (WTI) затвори търговията при цена от 90,61 долара за барел, което е спад от 0,18%. Европейският сорт Brent се търгуваше за 96,42 долара за барел, което е спад от около 0,25 на сто.

Цената на златото тръгна нагоре, подкрепена от слабия долар и в очакване на данните за инфлацията в САЩ. Търговията се извършваше при 1811,10 долара за трой унция, което представлява ръст от 0,33%.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,212 долара. Стойността на британския паунд достигна 1,2075 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още