IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ тласнаха S&P 500 до тримесечен връх

Големите технологични компании се представиха по-добре от по-широкия пазар в сряда

23:57 | 10.08.22 г.
Широкият измерител S&P 500 е нагоре с близо 15% спрямо дъното от средата на юни. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Широкият измерител S&P 500 е нагоре с близо 15% спрямо дъното от средата на юни. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха силен ръст в сряда, след като ключови данни за инфлацията показаха по-добро от очакванията забавяне на растящите цени, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 535,10 пункта към стойността си и завърши деня на ниво от 33 309,51 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 2,13% до ниво от 4210,24 пункта, най-високото му равнище от началото на май. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 2,89% до ниво от 12 854,80 пункта, най-доброто му равнище при затварянето на търговията от края на април.

Индексът на потребителските цени за юли нарасна с 8,5% на годишна база и остана непроменен спрямо юни. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха ръст от 8,7% на годишна база и 0,2% спрямо юни.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и на енергията, също се е ускорила по-бавно от очакванията.

Федералния резерв ще обмисли данните наред с други ключови икономически показатели преди заседанието си през септември, на което се очаква отново да повиши лихвите.

„Забавянето на индекса на потребителските цени за юли вероятно е голямо облекчение за Федералния резерв, особено като се има предвид, че Фед настояваше, че инфлацията е преходна, което беше неточно… Ако продължаваме да наблюдаване забавяне на инфлацията, Федералният резерв може да започне да забавя темпа на затягане на паричната политика“, коментира Нанси Дейвис, основател на Quadratic Capital Management.

Големите технологични компании се представиха по-добре от по-широкия пазар в сряда, като книжата на компанията-майка на Facebook Meta поскъпнаха с 5,8%, а цената на акциите на Netflix нарасна с над 6 на сто. Salesforce беше една от най-добре представилите се компании в Dow, след като книжата ѝ поскъпнаха с 3,5%.

След колебливо начало на годината S&P 500 е нагоре с близо 15% спрямо дъното от средата на юни. Индексът CBOE Volatility, показателят на Wall Street, който измерва страха, спадна под нивото от 20 пункта, най-ниското от април насам.

Чувствителният към икономиката банков сектор отбеляза ръст от 2,7%, като книжата на Goldman Sachs и на Morgan Stanley поскъпнаха с по около 3%.

Цената на акциите на Tesla нарасна с 3,9%, след като Илон Мъск продаде акции за 6,9 млрд. долара в производителя на електромобили, за да финансира потенциална сделка за Twitter, ако загуби съдебната битка със социалната мрежа. Книжата на Twitter поскъпнаха с 3,7%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 2,785% и 3,032%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отписа 1,06% от стойността си до ниво от 105,25 пункта. Еврото поскъпна с 0,82% до 1,03 долара, а паундът е нагоре с 1,08% до 1,221 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 1,6% до 132,9 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола възстанови загубите по-рано по време на сесията на фона на окуражителните данни за търсенето на бензин в САЩ и по-ниската от очакванията инфлация в страната, която тласна инвеститорите към по-рискови активи.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 68 цента до 96,99 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 83 цента към стойността си до 91,33 долара за барел.

Американските фючърси върху златото останаха почти на нивото си от предходната сесия от 1813 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още