IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка обмисля купуването на валути от "приятелски" страни

Руската икономика ще се върне към растежа през 2024 г., прогнозира ведомството

20:00 | 12.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия обмисля купуването на валутите на "приятелски страни" като Китай, Индия и Турция, които да съхранява във Фонда за национално богатство, след като загуби възможността да купува щатски долари или евро заради санкциите от Запада, съобщи Руската централна банка в петък, цитирана от Ройтерс.

В свой доклад за паричната политика за периода 2023-2025 г. регулаторът посочва, че се обсъждат различни опции за връщане на фискалния ред и възстановяване на Фонда за национално богатство, като се взимат предвид наложените ограничения от западните страни.

"Руското министерство на финансите работи върху възможността за въвеждане на оперативен механизъм на механизма за бюджетните правила за възстановяване/харчене на Фонда във валути на приятелски страни (юан, рупии, турска лира и други)", посочват от банката в своя доклад.

По силата на бюджетните правила Москва е купувала щатски долар и евро за своя фонд, но не и другите валути. Централната банка спря ежедневните покупки за фонда в началото на 2022 г. на фона на нарасналата волатилност при руската рубла. Фондът за национално богатство се управлява от финансовото министерство, но е част от международните резерви на банката.

Колкото до икономическия растеж, ведомството на Елвира Набиулина прогнозира, че руската икономика ще се върне към отбелязването на ръстове през 2024 г., след като предходните две години премине през свиване. Тогава инфлацията ще се забави до целта от 4%, а това ще позволи основната лихва да бъде на равнище от 5-6%.

Лихвата, основен инструмент на паричната политика на банката, ще е средно 6,5-8,5% през следващата година и постепенно ще падне до 6-7% през 2024 г., като през 2025 г. ще стгине 5-6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Хехехеее..особено с турската лира ще ударят джакпота..Но пък винаги могат да заложат и на валутата на Мали или Северна Корея..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Клубът на стабилните , които премахват по някоя и друга нула през кратки периоди , за да няма масово милионери в държавите им ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още