IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха четвърта поредна седмица на растеж

Смекчаването на инфлационните страхове помага на S&P 500 да отчете най-дългата си седмична серия на ръстове от ноември 2021 г.

23:09 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Трейдъри на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Трейдъри на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата с ръстове, записвайки четвърта поредна положителна седмица на фона на надеждите сред инвеститорите, че нажежената инфлация е достигнала своя пик, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 424,44 пункта, или с 1,27%, до ниво от 33 761,11 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,73% до 4279,96 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 2,09% до 13 047,19 пункта.

За седмицата S&P 500 е напред с 2,9%, отчитайки най-дългата си седмична серия на ръстове от ноември 2021 г. В същото време Dow записа седмичен ръст от 2,7%, като при Nasdaq повишение е 2,6 на сто.

Настроенията сред инвеститорите бяха приповдигнати на фона на положителните новини за инфлацията в САЩ.  Индексът на потребителските цени остана без промяна през юни и юли, благодарение на спада на цените на газа. В същото време цените на производител в страната изненадващо се понижиха през юли на месечна база.

В четвъртък бяха публикувани и новите данни за безработицата в САЩ. Броят на американците, които са подали нови заявления за помощи при безработица, е нараснал за втора поредна седмица, което е пореден знак за отслабване на трудовия пазар въпреки все още затегнатите условия, докато Федералният резерв се опитва да забави търсенето и да помогне за овладяване на инфлацията. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са нараснали с 14 хил. до сезонно изгладен темп от 262 хил. в седмицата до 6 август, сочат данни на министерството на труда. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха 263 хил. заявления за миналата седмица.

В четвъртък управителят на Фед за Чикаго Чарлз Евънс заяви, че централната банка има все още много работа за вършене по отношение на инфлацията. Изказването му е във връзка с данните за щатската инфлация през юли, които бяха публикувани в сряда (10 август). Те показаха известно забавяне в темпа на растеж, което по думите на Евънс е първият "положителен" резултат, откакто Фед започна да затяга паричната политика.

Според Евънс инфлацията все още е "неприемливо висока" и ще трябва Фед да повиши основната си лихва - понастоящем в диапазона 2,25-2,5% - до 3,25-3,5% тази година и до 3,75-4% до края на следващата година.

Щатските индекси в края на редовната търговия в петък (12 август). Щатските индекси в края на редовната търговия в петък (12 август).

„Не твърдим, че пазарът ще достигне нови рекордно високи нива тази година, но няма да се изненадаме, ако видим силни ръстове, ако инфлацията се охлади и Фед забави темпа на покачване на лихвите“, коментира Майкъл Дарда, старши икономист и пазарен стратег в MKM Partners.

Книжата на Microsoft, Apple, Alphabet и Meta поскъпнаха съответно с 1,4%, 2 на сто, 2,2% и 1,5 на сто.

Цената на акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup се повиши съответно с 1,2%, 0,7 на сто, 1,3% и 0,5 на сто.

Книжата на Tesla поскъпнаха с над 4,5%, докато тези на General Motors и Ford записаха ценови ръст съответно от 2,3% и 1,9%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,84% и 3,11 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,54% до 105,66 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент се понижи с 1,68% до 97,93 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха с 2,6% до 91,89 долара за барел.

Цената на златото нарасна с 0,49% до 1816,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още