IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното поскъпване на газа притиска топлофикациите

Публичните топлофикационни дружества разширяват загубите и изчерпват буферите, за да противостоят на тенденциите на енергийните пазари

13:51 | 15.08.22 г. 6
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Силното поскъпване на газа води до натрупване на големи загуби от топлофикациите на синьо гориво у нас. Изчерпват се и буферите на дружествата, с които те могат да посрещнат загубите.

Това се вижда от индивидуалните отчети на „Топлофикация Бургас“ АД, „Топлофикация Русе“ АД и „Топлофикация Плевен“ АД за второто тримесечие на годината. Документите са публикувани на сайта x3news.com.

Всички дружества отчитат значителни увеличения на разходите за газ за отчетния период. Те далеч изпреварват ръстовете на приходите им, които се определят основно от ръста на цените на услугата, както и на приходите от продажба на ток от когенерациите.

Така от миналата година дружествата започнаха да свиват печалбите и да натрупват и загуби, които ще са трудни за покриване без ръст на цените на услугите им, някакъв вид помощ или промяна на енергийния пазар. Не се очертава обаче цените на газа да паднат скоро. Европа се готви за тежка зима при евентуално напълно спиране на руските доставки и нормиране на потреблението.

„Топлофикация Бургас“

Дружеството е единственото от публичните топлофикационни компании, което може да работи и на биомаса, след като през 2020 г. приключи ремонт на единия от котлите. Цените на пелетите обаче също значително се увеличиха в последната година.

Общите приходи на компанията за второто тримесечие възлизат на 25,956 млн. лева в сравнение със 17,687 млн. лева година по-рано, като се увеличават с 46,75% на годишна база. От тях приходите от продажби на топлинна енергия за периода са за малко под 6,5 млн. лева, като се увеличават с почти 17% на годишна база. Това е в резултат на по-високата средна продажна цена, въпреки по-малкото количество реализирана топлоенергия, посочва дружеството.

Приходите от продажби на ток към края на юни са за 12,2 млн. лева, като нарастват с почти 59% на годишна база заради по-голямото количество реализирана ел. енергия и по-високата средна продажна цена. Средната продажна цена на ел. енергията към 30 юни е 244,42 лева/MWh., а към 30 юни 2021 г. - 166,18 лева/MW.h.

Същевременно разходите на „Топлофикация Бургас“ към края на второто тримесечие нарастват със 174,84% спрямо същия период на 2021 г. до 41,07 млн. лева. Увеличението е при всички видове разходи с изключение на тези за амортизации и финансовите такива.

Най-голямо е увеличението при разходите за материали – с 227,57% на годишна база до 27,212 млн. лева от 7,878 млн. лева година по-рано. Това се дължи на изключително високите и продължаващи да растат цени на природния газ и на другите горива,, несигурността по отношение на бъдещите им доставки, както и на цялостната нестабилна икономическа обстановка в Европа, посочва компанията.

Значително е и увеличението на разходите за въглеродни емисии заради значително покачване на борсовите цени на емисиите през първото полугодие на 2022 г.

Така компанията увеличава загубата до 15,114 млн. лева при 5,784 млн. лева загуба през първото тримесечие (ръст над три пъти) и 4,673 млн. лева през четвъртото тримесечие на 2021 г. През третото тримесечие на миналата година топлофикационното дружество е отчело печалба в размер на 2,54 млн. лева, а през второто тримесечие на 2021 г. – печалба в размер на 3,24 млн. лева.

Непокритата загуба на дружеството в баланса е за 4,4 млн. лева при само 7 хил. лева неразпределена печалба. Резервите са за 12,7 млн. лева, нетекущите задължения са за 7,2 млн. лева, а текущите – за малко над 20 млн. лева, като намаляват на годишна база (25,7 млн. лева година по-рано).

Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Bailor
преди 1 година
А, дано фалират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Minka
преди 1 година
Обещавам да намаля ползването на парно и топла вода с минимум 20%, за да помогна на Германците. Не съм сигурен обаче ако намаля и храната с 20% на кого ще помогна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Дай да видим цените от унгарската борса и от българската :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... иZрожденче , що в Унгария газчицата на борсата е 207 евра за МВтч , нали са на рассийски издихания ?! А в БГ , дето не сме на гъспромовски , цената е 146 евра за МВтч ... Мхм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Силното поскъпване на газа притиска топлофикациите === Ами ПростоКирото ви докара 4 пъти по-еФФтин газ, ама пРезидента го направи скъп с това нещастливо служебно правителство. Начи, като върнеме ПростоКирото и газията ахтоматически ще падне четЕри пъти, ама като количество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
За битово отопление в България може да се ползват геотермалните полета с температури от 60-70 градуса . Под половин София има такова на около 1000м , а и не само в София . И щото форумните антиваксъре-газовици много разбират , ето един проект във Варна , теглят 50градуса от почти 2000м , отопление на апартамент 45лв на месец ... :))) ... Да не кажат , че само от прогнилият запад давам линкчета ... https://varnacitypark.bg/klimatizatsiya/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още