IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Прайм Пропърти БГ" излиза на печалба към края на юни заради продадени апартаменти

Дружеството е намерило купувачи на 23 апартамента в комплекса "Морски фар" в курорта "Св. Влас"

12:14 | 17.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ излиза на печалба през второто тримесечие на годината след продажбата на 23 апартамента в комплекса „Морски фар“ в курорта „Св. Влас“. Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Приходите на дружеството от дейността към края на юни възлизат на 1,558 млн. лева при само 24 хил. лева година по-рано, или 65 пъти повече на годишна база.

От тях 1,534 млн. лева са категоризирани като други приходи – това е продажбата на 23-те апартамента, докато 24 хил. лева са приходи от услуги.

Дружеството посочва в междинния доклад за дейността си, че е отдало също така под наем терена си в София на ул. „Пиротска“ и ул. „Иван Иванов“ за сума от 4 хил. лв. месечно. Отделно са закупени три апартамента в хотел „Карина“ в курорта „Слънчев бряг“.

Разходите на „Прайм Пропърти БГ“ към края на юни възлизат на 1,375 млн. лева в сравнение с 320 хил. към края на юни 2021 г., като нарастват малко над 4 пъти на годишна база.

Нарастват всички разходни пера на компанията, но най-съществен принос за това увеличение има балансовата стойност на продадените активи (апартаменти) за 611 хил. лева. През миналата година по същото време дружеството не е осъществило никакви продажби, съответно балансовата стойност на продадените активи е 0.

Разходите за материали нарастват за отчетния период до 61 хил. лева от 7 хил. лева година по-рано, или почти 9 пъти. Разходите за външни услуги достигат 419 хил. лева в сравнение със 137 хил. лева, или се увеличават 3 пъти предвид и осъществените продажби. Разходите за амортизации нарастват до 12 хил. лева от само 1000 лева година по-рано. Разходите за персонал са за 112 хил. лева при 76 хил. лева за същия период на миналата година, или с 47,4% повече.

Към края на юни „Прайм Пропърти БГ“ отчита печалба в размер на 183 хил. лева в сравнение със загуба от 296 хил. лева година по-рано и загуба в размер на 118 хил. лева към края на първото тримесечие на тази година.

„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ е първото дружество по закона за дружествата със специална инвестиционна цел. След бурна 2021 г. акционерите в крайна сметка решиха на последното общо събрание да удължат срока на съществуването му до края на 2027 г.

Компанията притежава в портфейла си два завършени проекта – в курортите „Слънчев бряг“ и „Свети Влас“, както и терени в София и Царево.

В последната година акциите на дружеството поевтиняват с почти 35%, а пазарната капитализация е малко под 17,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още