IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за продажбите на дребно помрачиха търговията на Wall Street

Цената на книжата на Target поевтиня с около 2,8%, след като компанията обяви по-висок от очакванията спад от 90% на печалбата за тримесечието

23:08 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Трейдър на Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Трейдър на Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските борсови индекси записаха спадове, след като по-ранното рали изгуби тяга на фона на новите данни за търговията на дребно и сигналите на Фед за допълнително увеличение на лихвите макар и с по-бавен темп, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 178 пункта, или с 0,52%, до ниво от 33 974,01 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,75 на сто до 4273 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 1,28% от стойността си, смъквайки се до равнище от 12 934,58 пункта.

Публикуваните в сряда протоколи от юлското заседание на Федералния резерв показват, че редица служители на централната банка на САЩ смятат, че в крайна сметка би било уместно да се забави темпа на повишаване на лихвите, като същевременно оценяват ефектите от своите действия.

„Тъй като позицията на паричната политика се затегна допълнително, вероятно ще бъде подходящо в даден момент да се забави темпа на повишаване на лихвените проценти, докато се оценяват ефектите от кумулативните корекции на политиката върху икономическата активност и инфлацията“, става ясно от документите.

Много от служителите на Фед отбелязват, че с оглед на постоянно променящия се характер на икономическата среда и наличието на дълги и разнообразни забавяния при ефекта на паричната политика върху икономиката, съществува риск Комисията да затегне позицията си с повече от необходимото за възстановяването на ценовата стабилност.

Пазарите реагираха и на новите данни за продажбите на дребно в САЩ, които отчитат лек ръст от 0,7% през юли. Месечните потребителски цени останаха без промяна през юли, тъй като цените на бензина се понижиха от рекордните върхове, забавяйки годишния темп на спада на инфлацията до 8,5% от 9,1% през юни.

„Най-важният извод е, че разходите на потребителите за стоки продължават да се увеличават, въпреки че по-голямата част от енергията им е насочена към услугите“, казва Стивън Стенли, старши икономист в Amherst Pierpont Securities.

На фона на тези новини книжата на Microsoft и Alphabet поевтиняха съответно с 0,53% и 1,57 на сто. Цената на акциите на Meta се понижи с над 2%. При Amazon спадът достигна 1,9 на сто.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 17 август. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 17 август.

Акциите на Apple поскъпнаха с близо процент.

Цената на книжата на Target поевтиня с около 2,8%, след като компанията обяви по-висок от очакванията спад от 90% на печалбата за тримесечието и не отговори на оценките за сравнимите продажби в сряда, тъй като агресивните отстъпки не са успели да обърнат спада в разходите за стоки, които не са от първа необходимост.

В сектора на производителите на чипове акциите на Nvidia поевтиняха с 2,7 на сто, докато тези на Intel и AMD записаха ценови спад съответно от 1,1% и 2 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се увеличи съответно до 2,897% и 3,147 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,11 на сто до 106,62 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент нарасна с 1,13% до 93,38 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,48% до 87,81 долара за барел.

Златото отчете 1,14-процентен ценови спад до 1794,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още