IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за безработицата в САЩ подкрепиха оптимизма на Wall Street

Производителите на чипове оглавиха положителната вълна при търговията

23:25 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Трейдъри на Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Трейдъри на Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват рисковете през глобалната икономика, съобщава CNBC. За оптимизма сред трейдърите помогнаха и новите данни за безработицата в САЩ.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,06% до 33 999,04 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,23% до 4283,74 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,21% до 12 965,34 пункта.

Във фокуса на пазарите бяха новите данни за безработицата в САЩ. Заявленията за помощи при безработица са намалели за първи път от три седмици, което показва, че търсенето на работна ръка остава стабилно, предава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления са намалели с 2000 до 250 хил. в седмицата до 13 август, съобщи министерството на труда. Данните са следени особено внимателно, защото отговарят на референтен период за доклада на правителството за заетостта през август, който ще бъде публикуван в началото на следващия месец.

Ден по-рано бяха публикувани и протоколите от юлското заседание на Федералния резерв на САЩ. Според документите някои служители на американската централна банка смятат, че в крайна сметка би било уместно да се забави темпа на повишаване на лихвите, като същевременно оценяват ефектите от своите действия. „Тъй като позицията на паричната политика се затегна допълнително, вероятно ще бъде подходящо в даден момент да се забави темпа на повишаване на лихвените проценти, докато се оценяват ефектите от кумулативните корекции на политиката върху икономическата активност и инфлацията“, става ясно от документите.

Щатските индекси в края на редовната търговия в четвъртък (18 август). Щатските индекси в края на редовната търговия в четвъртък (18 август).

Ръстовете бяха водени от производителите на чипове и енергийните компании. Акциите на Nvidia, Broadcom, Intel и AMD поскъпнаха съответно с 2,28%, 2,7 на сто, 1% и 2,14 на сто.

Цената на книжата на ExxonMobil и Chevron се повиши съответно с 2,3% и 0,8 на сто. Акциите на ConocoPhillips и EOG отчетоха ценови ръст от съответно 3,3% и 4,4%.

При автомобилите книжата на Tesla поевтиняха с 0,44%, докато тези на General Motors и Ford поскъпнах съответно с 0,77% и 0,59 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,879% и 3,133 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,85% до 107,48 пункта.

При петролните пазари цената на Брент нарасна с около 3% до 96,54 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI се повиши с 2,68% до 90,47 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още