IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на яснота относно следващия ход на Фед оцветява в червено щатските индекси*

Затихващата инерция при ралито на Wall Street сигнализира за прекъсване на положителната серия от четири поредни седмици на ръстове

17:45 | 19.08.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси стартират последната сесия за седмицата с понижения, като са напът да прекъснат своята 4-седмична положителна серия, след като ралито на Wall Street изгуби инерция, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 276,80 пункта, или 0,81%, до ниво от 33 722,34 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва понижение от 1,12% до 4235,94 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се смъкна с 1,65% до равнище от 12 751,69 пункта.

Паузата в лятното рали на Wall Street става факт, след като трейдърите започнаха да се питат дали Федералният резерв ще продължи със своето агресивно покачване на лихвите на фона на публикуваните по-рано тази седмица протоколи от юлското заседание на Комисията по отворените пазари. Коментарите на управителя на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард сочат, че централната банка възнамерява да продължи да изпълнява своята досегашна политика.

Пазарите отразяват и последните данни за заявленията за помощи при безработица в САЩ, публикувани в четвъртък. Молбите намаляват за първи път от три седмици, което показва, че търсенето на работа ръка остава стабилно. Подадените за първи път заявления са намалели с 2000 до 250 хил. броя в седмицата до 13 август, съобщи министерството на труда.

Преди това се появиха и данните за продажбите на дребно в САЩ, които остават без промяна през юли, след като намаляващите цени на бензина са натежали върху постъпленията на бензиностанциите. Американското министерство на търговията обяви в сряда, че продажбите на дребно на месечна база остават без промяна през юли след низходяща корекция до ръст от 0,8% за юни. Ръстът на продажбите на дребно за шестия месец на годината по-рано бе обявен, че е 1,0%.

Щатските индекси в края на редовната търговия в петък (19 август). Щатските индекси в края на редовната търговия в петък (19 август).

Книжата на General Motors поскъпват с 1,5%, след като автомобилният концерн обяви, че ще възстанови изплащането на тримесечни дивиденти, което предполага, че американският автомобилен производител е уверен, че е оставил зад гърба най-големите рискове около пандемията от коронавирус и икономическата турбулентност от последните няколко месеца.

Акциите на Tesla Inc. поевтиняват с 2,6 на сто, докато тези на Ford изтриват 1,3% от стойността си.

При технологичните компании цената на книжата на Microsoft, Apple, Alphabet и Meta се понижава съответно с 1,1%, 0,7 на сто, 1,5% и 2,6 на сто.

Силно се представят компаниите от фармацевтичната индустрия. Акциите на Johnson & Johnson, Eli Lilly и Pfizer поскъпват съответно с 0,8%, 2,1% и 1,4 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 2,97% и 3,215 на сто.

Доларовият индекс записва ръст от 0,49% до 108,01 пункта.

При петролната търговия сорт Брент поевтинява с 0,39% до 96,21 долара за барел, докато цената на американския лек петрол WTI се понижава до 90,48 долара.

* Информацията е актуална към 17:05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още