IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните данни за германската икономика тласнаха надолу европейските борси

Производствените цени в Германия са отбелязали най-големия си ръст в историята през юли

20:10 | 19.08.22 г.
Опасенията от рецесия тласнаха европейските борси към седмичен спад от около 1%. Снимка: Bloomberg LP
Опасенията от рецесия тласнаха европейските борси към седмичен спад от около 1%. Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха сесията в петък предимно със спадове и отбелязаха седмична загуба, след като най-големият в историята ръст на производствените цени в Германия през юли се прибави към мрачните перспективи за най-голямата икономика в региона и съживи опасенията от рецесия, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,8%, а туристическият сектор поведе загубите в Европа със спад от 3%. В същото време здравният сектор прибави 0,7% към стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза скромен ръст от 0,11% и завърши седмицата на ниво 7550,37 пункта. Германският DAX отписа 1,12% от стойността си до ниво от 13 544,52 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,94% и е на ниво от 6495,83 пункта.

Растящите цени на енергията заради войната в Украйна тласнаха производствените цени в Германия през юли до най-високото им повишение както на годишна, така и на месечна основа. Цените на енергията като цяло са нараснали със 105% спрямо юли 2021 г.

DAX записа най-голям спад сред основните борсови индекси на Стария континент след публикуването на данните, а доходността по 10-годишните германски държавни облигации достигна най-високото си ниво от четири седмици насам.

Бенчмаркът Stoxx 600 записа спад от около 1% за седмицата, тъй като инвеститорите са под влиянието на слабите данни за икономиката, последиците от затягането на паричната политика, опасенията от спираловидна инфлация и свиването на икономиките в региона.

Паричните пазари очакват Европейската централна банка да повиши лихвите с 50 базисни пункта през септември. Те виждат малка вероятност за вдигане на лихвите дори със 75 базисни пункта по време на заседанието идния месец.

На корпоративния фронт книжата на британската верига кина Cineworld Group поевтиняха след съобщенията в петък, че се готви да обяви фалит, тъй като не е успяла да върне зрителите в киносалоните след затишието заради пандемията. Цената на акциите на компанията намаля с 67% в средата на търговията в Лондон.

Cineworld е поредната жертва сред веригите киносалони, които не успяват да се възстановят след блокадите заради коронавирусната пандемия, тъй като зрителите все повече се насочват към стрийминг услуги за гледане на филми у дома.

Книжата на Just Eat Takeaway.com поскъпнаха с 25,8% и компанията оглави Stoxx 600, след като се договори да продаде дял от 33% в бразилската компания iFood на инвеститора в технологии Prosus в сделка за 1,8 млрд. евро. Книжата на Prosus поевтиняха с 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още