IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните щатски индекси се оцветиха в червено в петък, S&P 500 прекъсна 4-седмичното си рали

Надеждите на инвеститорите за забавяне на повишаването на лихвите от Фед бяха попарени от протоколите от юлското заседание на централната банка

23:59 | 19.08.22 г.
И трите основни индекса отвъд Океана записаха седмична загуба. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
И трите основни индекса отвъд Океана записаха седмична загуба. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските индекси отбелязаха спад в петък, след като лятното рали на Wall Street и опасенията от повишаване на лихвите се възобновиха и станаха причина пазарите да завършат седмицата на червена територия, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,29% до 4228,48 пункта, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 292,30 пункта от стойността си до 33 706,74 пукта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад т 2,01 пункта до 12 705,22 пункта.

За седмицата S&P 500 е надолу с 1,21%, а Dow се понижи с 0,16%. Технологичният Nasdaq Composite завърши седмицата със спад от 2,62%.

Краят на лятното рали на Wall Street се случва, след като протоколите от заседанието на Федералния резерв от юли и коментарите на председателя на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард показаха, че централната банка вероятно ще повиши лихвите в близко бъдеще. Това попари надеждите на инвеститорите за забавяне на темпото.

Въпреки движенията за седмицата много инвеститори и трейдъри запазват надежди за възстановяване.

На корпоративния фронт книжата на Bed Bath & Beyond поевтиняха с над 40%, след като Райън Коен се раздели с целия си дял в компанията за търговия на дребно. Ходът изглежда подкопа нагласите на меме трейдърите, които залагаха много на компанията в последните месеци.

Опции върху договори за около 2 трлн. долара изтекоха в петък. Това може да предизвика волатилност на пазарите, тъй като някои притежатели може да бъдат принудени да предприемат движение на позициите си.

Книжата на Occidental Petroleum поскъпнаха с над 9%, след като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет получи разрешение да купи половината от петролната компания. Berkshire последователно увеличава дела си в Occidental Petroleum в последните тримесечия. Тя вече притежава над 20% от компанията.

В същото време технологичните акции поевтиняха, тъй като инвеститорите се отдръпнаха от книжата на растежа и тласнаха Nasdaq на отрицателна територия в края на седмицата.

Цената на акциите на Amazon и Alphabet се понижи с над 2%, а книжата на Meta Platforms и Netflix поевтиняха с по над 3%. Apple и Microsoft също отписаха по близо 1% от стойността си, а производителите на полупроводници Nvidia и Advanced Micro Devices отбелязаха спад от над 4%.

Секторите на информационните технологии, стоките от неосновна необходимост и комуникационните услуги в S&P 500 се понижиха с по 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до ниво от 2,9776%, или малко под прага от 3%, който беше преминат през май за първи път от 2018 г. насам, тъй като инвеститорите са притеснени от плановете на Фед за продължаващо затягане на паричната политика. Доходността по 30-годишните облигации също нарасна до ниво от 3,215%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е нагоре с 0,57% до 108,1 пункта. Еврото поевтиня с 0,53% до 1,003 долара, а паундът е надолу с 0,87% до 1,183 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,77% до 136,93 йени за долар.

Цената на петрола се стабилизира в петък, но се понижи за седмицата на фона на силния американски долар и опасенията, че забавяне на икономиката ще отслаби търсенето на суров петрол. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 13 цента до 96,72 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 27 цента до 90,77 долара за барел. И двата бенчмарка се понижиха за седмицата с около 1,5%.

Цената на златото се понижи за пети пореден ден в петък, най-дългата ѝ губеща серия от ноември м. г. Американските фючърси върху благородния метал отписаха 0,5% от стойността си до 1762,9 долара за тройунция.

Криптовалутите отбелязаха силен спад, след като внезапна разпродажба тласна биткойна до триседмично дъно. Цената му достигна 21 332 долара, което е спад с близо 9% за деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още