IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко акции трябва да включва портфолиото?

Всеки инвеститор трябва да намери подход, който отговаря на неговите темперамент, време и талант

17:13 | 24.09.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Историята на 20-годишния студент Джейк Фриймън, който спечели 110 млн. долара от търговия с акции на Bed Bath & Beyond, изглежда разгневи изненадващо много хора, пише за Financial Times Джеймс Хендерсън, съмениджър на Henderson Opportunities Trust и Lowland Investment Company.

Той инвестирал в една компания всеки долар, който той и приятелите му успели да съберат – оказват се 27 млн. долара. Хората изглежда се колебаят дали са раздразнени от неговото богатство, или от неговия късмет. Резултатът обаче можеше да бъде много различен.

Историята повдига въпроса колко акции трябва да притежава един инвеститор. Академичните изследвания обикновено предполагат, че 20 до 30 осигуряват достатъчно диверсификация, за да ограничат въздействието на провала на една акция, като същевременно предлагат потенциал за приемлива възвръщаемост.

Също така е популярно да се твърди, че инвеститорите имат само ограничен брой добри идеи. За силно представяне те трябва да подкрепят тези идеи със силно убеждение. Следователно портфейлите трябва да имат само кратък списък от акции. Този аргумент е толкова повсеместен, че може да изглежда любопитно, че сега ще кажа обратното.

Поемане на риск

В началото на моята кариера като фонд мениджър бях порицан по време на годишен преглед за липсата на лошо представящи се акции.

Беше силна година за портфолиото. Когато моят старши колега попита кои компании са имали катастрофално представяне, побързах да отговоря, доста самодоволно: „Нито една!“ Отговорът му ме изненада: „Тогава не си поемал достатъчно риск. Това е като тенис – ако не допуснеш няколко двойни грешки, не се опитваш да изпълниш втория сервис достатъчно силно.“

Въпреки че е обезсърчаващо, когато дадено вложение ви разочарова, една инвестиция, която се срине, може да струва на вашия портфейл само сумата, която е била заложена. Успехите, от друга страна, могат да генерират многократна възвръщаемост.

През годините съм преживявал провал и успех много пъти. Все още страдам заради строителната компания Carillion, чиято реална дългова позиция беше подценена в нейните отчети.

Но мога да погледна назад към някои големи победители. Може би един от най-видните беше Croda, йоркшърски бизнес, който извличаше ланолин - мазнината, съдържаща се в овчата вълна - за козметика, кожени облекла и като хидроизолиращ агент. Компанията се разрасна до мултинационален специализиран химически бизнес. Купих акциите по 1,70 паунда в началото на 90-те години. Днес струват около 67 паунда всяка.

Инвестирането във фирми с по-малка капитализация, в което се специализирам, често е с двоичен резултат - голям успех или тежък провал. Като държа 100-120 различни акции, аз смекчавам потенциалните щети от провалите и увеличавам шансовете си да открия печеливши. Това е обратното на фокусираното инвестиране, но не е инвестиране без фокус.

Да действаме смело

По-дългите списъци с акции ви позволяват да бъдете по-прагматични. Те ви позволяват да станете по-смели - да „сервирате“ по-силно. С дълъг списък можете да тествате по-разнообразен набор от компании в началото на пътя им към растеж – отваряйки вратата към някои от най-добрите потенциални възвръщаемости.

Можете да изчакате търпеливо „бавно запалимите“ акции да „пламнат“ - мисля си за Serica Energy, чиято цена се движеше странично в продължение на няколко години, но скочи със 120% през последната година. Можете бавно да увеличавате конкретното вложение, докато доверието се изгражда, като подкрепяте мениджърите, които се опитват да променят съдбата на линееща или стагнираща компания. Във всеки пазарен цикъл много от най-добрите възвръщаемости идват от компании, които постигат обрат.

Добър пример е Johnsons Service Group, доставчик на хотелски перални услуги и работно облекло, която, затънала в дългове, почти загина по време на финансовата криза от 2008-09 г. Имахме малко участие и участвахме в емитирането на права за спасяване, като взехме допълнителни акции. Фокусът на бизнеса се измести към отдаването на текстилни продукти под наем – покривки, хавлии и спално бельо, както и работно облекло за различни индустрии.

Това беше добра история на възстановяване. Covid-19 и опасенията от рецесия понижиха рязко цената на книжата на компанията от най-високата им стойност от 2,15 паунда през февруари 2020 г., но при 91 пенса в момента тя все още е много по-високо оценена от емисионната цена на спасителните права от 2008 г. от 20 пенса. За щастие осребрихме някои печалби близо до върховете.

Инвестиционните мениджъри, които изискват силна убеденост, вероятно ще искат повече увереност и сигурност, че една компания е такава, каквато изглежда, което им позволява да чекнат всички компоненти на инвестиционния процес. Те ще предпочетат компаниите и ръководствата да имат дългосрочно досие, което ще затрудни подкрепата за компании в ранен стадий.

Те ще искат съществени доказателства, че обратите се възможни. Това вероятно е разумно, ако управлявате малък брой акции. Но проблемът с този подход е, че след като всички квадратчета са отметнати, оценката на компанията обикновено е висока. Цените на акциите се изкачват по стената на безпокойството във възприятията на инвеститорите. За да получите изгодна сделка, обикновено е необходимо да купите преди всички проблеми да бъдат разрешени.

Въздействието на неуспехите е по-малко увреждащо, ако вложенията са малки, но това не означава, че можете да загърбите добрата инвестиционна дисциплина. Всяка компания, която държите, ще се изправи пред предизвикателства и рискове. Важно е да се уверите, че това не са едни и същи рискове - че портфолиото ви е диверсифицирано. Когато едно вложение стане скъпо - или когато се загуби доверието в мениджмънта - дългият списък не трябва да бъде извинение за чакането с надежда. Всяка инвестиция трябва да се наблюдава отблизо.

Бъдете нащрек

Това ме отвежда към един от популярните проблеми с дългите списъци - как правилно да се следват много компании. Мога да обърна тази загриженост. Как един фонд мениджър, изискващ силна убеденост - или обикновен инвеститор - с кратък списък от вложения знае, че акциите имат сравнително добра стойност, ако мениджърът не разглежда и не разбира алтернативите на пазара?

Поддържането на дълги списъци може да бъде трудно за обикновените инвеститори. Отнема време. Разходите за търговия с акции в по-малки пропорции също подкопават рентабилността.

Мисля, че 10 добри акции с голяма капитализация са достатъчни, за да формират основно портфолио от акции за повечето частни инвеститори, които имат време и опит да направят своите проучвания и да наблюдават своето портфолио. Предпоставям, че те ще държат други активи - някои облигационни фондове, кеш, имоти - така че да имат диверсификация на портфейла извън тези акции. Тогава те може да включат някои фондове с „дълъг списък“, управлявани от мениджъри, специализирани в компании с малка и средна капитализация.

Моят основен аргумент тук не е да кажа как трябва да се управлява едно портфолио, а да се опитам да балансирам голяма част от съвременните коментари, които вярвам, че наблягат прекалено много на предимствата на инвестицията в „къс списък“ с висока степен на убеждение. Няма един-единствен правилен метод за изграждане на портфолио.

Всеки инвеститор трябва да намери подход, който отговаря на неговите темперамент, време и талант. Освен ако, разбира се, това не ви кара да вложите всяко пени, което имате, в една акция. Независимо от опита на студента Джейк Фриймън с Bed Bath & Beyond, това твърде вероятно е стратегия, която ще ви остави и без легло, и без вана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: "дрогари" моля по темата и да не се отклоняваме :) Всеки допуска грешки. Аз също взех на 2-3 фирми които фалираха, но другите от портфолиото ги неутрализират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: Да доста са 50 , но аз инвестирам дългосрочно. Ако не искаш индекс хубаво е примерно да си вземеш от топ 10 на всички западни държави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, приезжай на фронте, след 1 год получиш руско гражданство и можна преместиш се в наш рай, който ти так защищаеш! Даже и акции из газпрома можна продадеш! Не притесняйся от твой вид, возраст и физическая падгатовка, намерим за тебя харошое место на фронте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Мислил ли си за рассийско гражданство , в момента е на промоция , много бързо го дават?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Аз уверено мога да кажа, че поне една акция трябва да включва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
От 50 нагоре става малко трудно да ги следиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
un deux trois две едно нула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още