IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вуйчич от ЕЦБ: Високата инфлация може да се превърне в болест

Вкореняването на инфлацията има по-висока цена от временен спад в икономиката, смята ръководителят на Хърватската централна банка

12:02 | 26.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-новият член на Европейската централна банка (ЕЦБ) има много какво да каже за опасността инфлацията да излезе извън контрол по време на война, пише Bloomberg.

Ръководителят на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич добре помни как страната му премна през инфлация от 1500% през 90-те години на миналия век, докато се бореше за независимост от бивша Югославия.

Той е категоричен, че централните банкери в еврозоната трябва да действат агресивно.

"Ясно е, че това е правилният път, по който трябва да вървим", каза Вуйчич по време на инвервю. "Както научихме и в Хърватия през последните десетилетия, когато инфлацията е висока, когато доближи двуцифрени равнища, тя самата може да се превърне в болест", допълни Вуйчич.

През януари, когато страната ще въведе еврото като своя валута, Вуйчич ще стане 26-я член на Управителния съвет на ЕЦБ. Този момент ще маркира кулминацията на над десетилетие на ръводене на централната банка до точка, в която някога разкъсваната икономика е готова да стане част от най-голямата валутна зона в света.

Триумфът от това присъединяване обаче ще е горчиво-сладък, докато друг конфликт се разраства в Европа, предизвиквайки енергийна криза, която ускори инфлацията до рекордни нива. В момента растежът на цените е над 9% в еврозоната и 12% в Хърватия.

На този фон и нарастващия риск от рецесия Вуйчич дава ясен сигнал какво трябва да се направи - коментар, който може да покаже, че банкерът ще се окаже част от ястребовата* група сред регулаторите.

"Инфлацията, ако е устойчиво силна, видимо трябва да бъде доминиращата цел. Да се обръща повече внимание на по-ниския растеж сега, за сметка на борбата с инфлацията, често е примамващо. Но вкореняването на инфлацията има по-висока цена от временен спад в брутния вътрешен продукт (БВП)", каза Вуйчич

"Трудно е да се правят прогнози за икономиката в краткосрочен план, още повече в дългосрочен. Това, което научих в началото на своята кариера е, че за централен банкер, независимо дали определя паричната политика, или е част от надзорния орган, ако трябва да грешиш, обикновено е по-добре да грешиш откъм консервативната страна", допълни Вуйчич, чийто втори мандат като управител на централната банка изтича през юли 2024 г.

Тази позиция може да предизвика противоречия между него и по-гълъбово настроените банкери в ЕЦБ, докато вземането на решения става все по-трудно. Вуйчич, който обича да прави препратки към Боб Дилън и "Игра на тронове", когато обяснява паричната политика, смята, че може да се справи с напрежението.

"Обикновено не се стресирам. В стресиращи периоди съм спокоен. Просто мозъкът започва да работи много, много бързо. И се наслаждавам на това", каза Вуйчич.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Чак пък болест ... Галопиращата инфлация в ЕС си е планирана, нали имаме ЕЦБ, те са решили да я създадат. Ако искаха да я няма щеха да вдигнат лихвите, а не да сме на 0.75% лихва, което е толкова ниско че налива още инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още