IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола прави муден опит за възстановяване*

Скорошното низходящо движение на "черното злато" може да мотивира ОПЕК+ отново да намали добива, смята анализатор

10:04 | 27.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва във вторник, изтривайки част от спадовете си, след като възходът на щатския долар спря, а опасенията за затегната парична политика и по-слабо търсене продължават да владеят пазара, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,58%, или 1,33 долара, до 85,39 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,64%, или 1,26 долара, до 77,97 долара за барел. В последните две търговски сесии WTI изтри над 8% от стойността си

Индекс на Bloomberg на щатската валута достигна исторически връх в понеделник, но ден по-късно падна от рекордната си стойност, осигурявайки известен отдих на инвеститорите от чужбина, за които възходящото движение на долара оскъпява суровините, в т.ч. петрола.

"Черното злато" е напът да отбележи първия си тримесечен спад в цената от над две години насам, докто централните банки продължават агресивно да затягат паричната си политика - миналата седмица регулаторите повишиха лихвите с общо 350 базисни пункта (б.п.), като намекнаха, че в последното тримесечие на 2022 г. ще има още такива стъпки. Тези ходове обаче помрачават перспективите пред търсенето на енергия и изтриват апетита на инвеститорите за поемане на рискове.

Скорошните движения в цената може да мотивират Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да обмислят намеса на пазарите, която може да е вербална или чрез намаление на добива.

"Членовете на ОПЕК+ са необичайно тихи", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. "В групата вероятно ще има безпокойство със степента на поеятиняване, която виждаме на пазара, и следователно е много реална възможност ОПЕК+ да обяви намаление на добива".

Следващото заседание на картела е на 5 октомври, след като през септември той сви добива си с 100 хил. барела дневно. Според Патерсън, ако се стигне до повторно понижение, то ще трябва да е по-голямо от това през септември, "за да има значителен ефект върху пазара".

*Към 09:50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още