IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 отчете шеста поредна сесия на спад на фона на коментарите на служители на Фед

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации продължи своето изкачване към границата от 4%

23:27 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията сред инвеститорите на „Уолстрийт“ бяха помрачени на фона на покачването на доходността по 10-годишните американски държавни облигации до нива, невиждани от над десетилетие, докато индексът S&P 500 потъна по-надълбоко в мечи пазар, записвайки ново историческо дъно за 2022 г., съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа понижение от 0,43% до 29 134,99 пункта.

Измерителят S&P 500 отчете спад от 0,21% до 3647,29 пункта, като това е шеста поредна сесия на спад за индекса.

Технологичният показател Nasdaq Composite в същото време напредна с 0,25 на сто до 10 829,50 пункта.

Сега S&P 500 е с 24,7% под рекордно високото си ниво от януари, докато Dow изостава с 21,4% от своя исторически пик. Nasdaq остава с 33% под най-високото си ниво, отчетено през ноември 2021 г.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 3,98%, приближавайки се до границата от 4%. В същото време доходността по 2-годишните облигации остана на ниво от около 4,3%. При 30-годишните облигации доходността нарасна до 3,859%.

Движение на индекса S&P 500. Източник: CNBC Движение на индекса S&P 500. Източник: CNBC

Първоначално оптимизмът на „Уолстрийт“ беше помрачен от коментарите на Чарлз Еванс, управител на Фед за Чикаго, който изрази известно опасения относно твърде бързото покачване на лихвите от страна на американската централна банка в борбата ѝ с инфлацията. Неговото изказване е в контраст с мненията на редица други служители на Фед, които наскоро повториха ангажимента си за борба срещу растящите цени.

Пазарите обърнаха внимание и на данните за потребителското доверие в САЩ, което отчита ръст за втори пореден месец през септември на фона на продължаващия спад на цените на бензина. Индексът на института Conference board за потребителското доверие нараства до 108 пункта през този месец спрямо 103,6 пункта, отчетени през август.

По-рано във вторник ръководителят на клона на Федералния резерв в Бостън Сюзън Колинс заяви, че инфлацията в САЩ може би е достигнала своя пик. „Смятам, че е много вероятно инфлацията да е достигне своя връх, а може би вече го е достигнала", заяви Колинс.

Според Джеймс Булард, управител на Фед в Сейнт Луис, обаче смята, че са необходими още повишения на лихвите, тъй като инфлационната цел на централната банка е застрашена от ценовия натиск. „Това е сериозен проблем и трябва да сме сигурни, че реагираме на него по подходящ начин“, изтъкна Булард по време на икономическа конференция в Лондон, цитиран от Bloomberg. „Повишихме значително основния лихвен процент тази година и се очакват още увеличения“, в последните прогнози на Фед, добавя той.

Щатските индекси в края на редовната търговия във вторник (27 септември). Щатските индекси в края на редовната търговия във вторник (27 септември).

На фона на тези новини акциите на повечето компании от финансовия сектор записаха спадове. Книжата на JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup поевтиняха съответно с 0,71%, 1,29 на сто и 0,7%. Цената на акциите на Visa и MasterCard се понижи съответно с 1,3% и 1,14 на сто.

Книжата на автомобилния производител Tesla Inc. поскъпнаха с 2,7%, докато акциите на General Motors и Ford Motor поевтиняха съответно с 0,7% и 0,4 на сто.

Силно се представиха акциите на енергийните компании. Книжата на ExxonMobil поскъпнаха с 2,2%, докато тези на Chevron прибавиха 0,23% към стойността си.

На петролните пазари цената на Брент нарасна с 2,57% до 86,22 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI се повиши с 2,32% до 78,49 долара за барел.

Златото поскъпна с над процент до 1,642,29 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още