IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация и корпоративни предупреждения развалиха настроението на европейските инвеститори

Всички големи борси и почти всички сектори в Европа се оцветиха в червено в четвъртък

19:50 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад в четвъртък, след като редица компании, включително шведската група H&M, предупредиха за последиците от ускоряващата се инфлацията и растящите разходи върху бизнеса им, подкопавайки нагласите преди публикуването на очаквано нажежените данни за германската инфлация, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,8%, а автомобилният сектор отбеляза спад от 5% и поведе загубите. Всички големи борси се озоваха на отрицателна територия. Само секторът на суровините постигна ръст от 0,5%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 1,77% до ниво от 6881,59 пункта. Германският DAX отписа 1,71% от стойността си и завърши деня на равнище от 11 975,87 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 1,53% до равнище от 5676,87 пункта.

Книжата на H&M поевтиняха с 4,5%, след като втората по големина верига магазини за дрехи в света обяви по-слаба от очакванията печалба заради растящите производствени разходи, забавянето на разходите на потребителите и излизането си от Русия.

Пазарният лидер Inditex, собственик на Zara, отбеляза спад от 2,2%, а индексът на търговците на дребно в Stoxx се понижи с 4,3%.

Полската компания за електронна търговия Allegro загуби 6,8% от стойността си, след като понижи очакванията си за цялата година за втори път, като заяви, че високата инфлация може да понижи търсенето.

Разочароващите корпоративни данни засилиха притесненията на инвеститорите от удар върху ръста на печалбите в момент, когато Европа се насочва към по-тъмна зима заради продължаващата енергийна криза и централните банки в света затягат условията за финансиране, за да укротят ширещата се инфлация.

Четирима ръководители на Европейската централна банка подкрепиха в четвъртък ново голямо повишение на лихвите, като шансовете за вдигане със 75 базисни пункта през октомври се увеличават след публикуваните данни за инфлацията в Германия, които показаха най-голямото ускорение от десетилетия.

Икономическите нагласи в еврозоната продължават да се влошават. Индикаторът на Европейската комисия, който обобщава данните от допитвания за доверието на бизнеса и на потребителите, се е понижил до 93,7 пункта през август, най-ниското му ниво от ноември 2020 г.

Автомобилната компания Porsche беше светлият лъч в борсовата търговия в Европа в четвъртък, като книжата ѝ поскъпнаха с почти 2% над цената при IPO-то на концерна в дебюта му на фондовия пазар в четвъртък. Той се превърна в едно от най-големите публични предлагания в историята на Европа. Цената на акциите на производителя на луксозни автомобили достигна 84 евро в началото на деня, а компанията се оценява на 75 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още