IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 приключи тримесечието с най-ниската стойност за последните 2 години

Представителите на Фед потвърджаха ястребовата си решимост през цялата седмица

23:13 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските борси изпратиха най-тежкия си месечен спад от март 2020 г. насам, след като пазарите бяха неколкократно разтърсени от решимостта на Федералния резерв да продължи да повишава лихвените проценти, докато не овладее инфлацията, предава Bloomberg.

Широкият индекс S&P 500 приключи волатилната сесия със сериозен срив. Индексът претърпя третото си поредно тримесечие на понижение за първи път от 2009 г. насам. Американските държавни ценни книжа поевтиняха в петък след късната разпродажба в края на месеца, като доходността по 10-годишните книжа беше около 3,80%. 

Рисковите активи са в криза, откакто централната банка предостави трето скокообразно повишение на лихвите миналата седмица, а официални представители многократно предупредиха за още предстоящи повишения. 

Пазарите в Обединеното кралство увеличиха напрежението тази седмица, след като правителството представи мащабни данъчни съкращения, които заплашваха да засилят инфлационния натиск, а Английската централна банка се опита да овладее настъпилия хаос.

В петък  S&P 500 спадна с 1,5%, технологичният бенчмарк Nasdaq 100 се сви с 1,7%, а индустриалният индекс Dow Jones е надолу с 1,7%. MSCI World спадна с 1,4%. Тези понижения доведоха основните средни стойности до резки седмични загуби. S&P 500 се понижи с 1% за седмицата. Dow се понижи с 1,1%, а Nasdaq - с 0,2%. Пазарите на 30.09.2022 Пазарите на 30.09.2022

"Това беше трудна, трудна среда както за акциите, така и за активите с фиксирана доходност - нещо, което очаквахме, като се има предвид мнението ни, че Фед ще запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време, и пазарите започват да се съобразяват с това мнение", каза пред CNBC Закари Хил, ръководител на отдела за управление на портфейли в Horizon Investments.

В петък заместник-председателят на Фед Лейл Брейнард за кратко успокои опасенията, след като призна необходимостта да се следи въздействието, което нарастващите разходи по заемите могат да окажат върху стабилността на световните пазари. Инвеститорите обаче продължиха да са на нокти, тъй като посрещнаха новината за продължаващото нарастване на потребителските разходи - един от предпочитаните от Фед измерители на инфлацията.

При компромиса между растежа и инфлацията Фед ще избере инфлацията.
Дезмънд Лорънс
старши инвестиционен стратег в State Street Global Advisors

Сега инвеститорите очакват данните за работните места през следващата седмица, за да получат допълнителни сведения за траекторията на повишаване на лихвените проценти от страна на Фед. Предстоящите данни за инфлацията и БВП също ще дадат подробна информация за това дали ценовият натиск намалява значително. Всички погледи ще бъдат насочени към сезона на отчетите, който започва през следващия месец, за да се разбере как компаниите се справят с препятствията, включващи силния долар, нарастващите разходи и забавящото се търсене. Опасенията за глобална рецесия все още се засилват, тъй като заплахата от по-високите лихвени проценти намалява растежа. 

„Инвеститорите са нетърпеливи и нервни, за да разберат колко "милостиви" или "ястребови" стават световните централни банки, тъй като по-строгите финансови условия и по-високите лихвени проценти отслабват икономическите резултати и застрашават финансовата стабилност", казва Хосе Торес, старши икономист в Interactive Brokers.

Тъй като централната банка сигнализира, че е решена да контролира инфлацията, инвеститорите се опасяват, че кампанията ѝ за повишаване на лихвените проценти ще забави значително икономиката. 

„При компромиса между растежа и инфлацията Фед ще избере инфлацията", казва пред The WallStreet Journal Дезмънд Лорънс, старши инвестиционен стратег в State Street Global Advisors. „Именно това е причината за колебанията, които имахме през последната седмица”.  Търговци на пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE) в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Търговци на пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE) в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 се понижи за трето поредно тримесечие, което е най-дългата му подобна серия от март 2009 г. насам по данни на Dow Jones Market Data.

Последният ден на тримесечието донесе още доказателства за ценовия натиск, който Фед се опитва да овладее. По данни на Министерството на търговията измерителят на инфлацията, който изключва променливите разходи за храна и енергия, се повиши до 4,9% на годишна база от 4,7% през предходния месец. Месечната ставка също се повиши.

„Това наистина е още един признак, че инфлацията продължава да се разширява", казва Ерик Дитън, президент и управляващ директор на The Wealth Alliance. „За всички, които наблюдават Фед, това е причина за централната банка да продължи да повишава лихвите, което със сигурност е неблагоприятно за акциите и облигациите".

Геополитическото напрежение също се засилва, след като Владимир Путин се зарече, че анексирането на четирите окупирани региона в Украйна е необратимо, а президентът Джо Байдън заяви, че големият теч от газопроводната система „Северен поток" в Балтийско море е умишлено действие.

Според старши анализатора на FactSet Джон Бътърс през последните три месеца анализаторите на Wall Street са понижили прогнозите си за приходите за третото тримесечие повече от обичайното.

Инвеститорите са нетърпеливи и нервни, за да разберат колко "милостиви" или "ястребови" стават световните централни банки.
Хосе Торес
старши икономист в Interactive Brokers

Очакваният темп на нарастване на приходите на всички компании от индекса S&P 500 сега е 2,9% и ако това се окаже действителното число за тримесечието, то ще се окаже най-бавният темп на растеж от третото тримесечие на 2020 г., когато приходите спаднаха с 5,7%. 

Колко лоша е корекцията на пазара? Бътърс казва, че когато второто тримесечие е приключило на 30 юни, прогнозите са били за разширяване на приходите за третото тримесечие с 9,8%.

Тъй като знаменателят на пазара се е свил, форуърдният 12-месечен мултипликатор цена/печалба на S&P 500 сега е 15,4 при средна 5-годишна стойност от 18,6 и средна 10-годишна стойност от 17,1.

Акциите на компанията за спортни стоки Nike поевтиняват значително с над 12%, изпращайки най-лошия си ден на търговия от 2001 г. Компанията съобщи, че продажбите ѝ са се увеличили, но снабдителната верига и проблемите с инвентара са се отразили неблагоприятно на печалбата през първото фискално тримесечие. Книжата на Nike Inc. Графика: CNBC Книжата на Nike Inc. Графика: CNBC

Книжата на Apple се сринаха с 3% петък, след като в четвъртък се сринаха след рядко срещано понижаване на оценката на анализатори. Производителят на iPhone отчете спад от 4,9% в цената на акциите си вчера, след като Bank of America намали оценката си за книжата на компанията от „купувай" на „неутрален", предупреждавайки за по-слабо потребителско търсене на популярните устройства. Разпродажбата намали пазарната капитализация на Apple с около 120 млрд. долара. Книжата на Apple. Графика: CNBC Книжата на Apple. Графика: CNBC

Покрай неволите на Nike го отнесоха и други производители на спортни стоки: Вследствие на срива при Nike акциите на конкурентите Under Armour спаднаха с 9,7%, а на Lululemon - с 6,8%. Търговецът на дребно на спортни стоки Foot Locker загуби 4,8%.

От друга страна, акциите на Tesla поскъпнаха с около 1%, но после поеха надолу до минус 1,1%.  Производителят на електрически автомобили планира да увеличи значително производството на най-продаваните си автомобили Model Y и Model 3 през четвъртото тримесечие. Според вътрешнофирмени планове, представени от Ройтерс, през последното тримесечие на 2022 г. ще бъдат произведени близо 495 000 автомобила Model Y и Model 3.

Акциите на Micron също бяха търсени, като цените им се повишиха с 0,2%. Производителят на чипове за памет ще получи субсидии в размер до 330 млн. евро в Япония, за да разшири производството си там.

В петък вечерта европейската единна валута отслабна леко. Едно евро струваше 0,9802 щатски долара (-0,19%), съответно един долар се предлагаше за 1,0202 евро.

Цената на златото почти не се промени, като вечерта една тройунция струваше 1 662 щатски долара (без промяна). Това съответства на цена от 54,50 евро за грам. Междувременно цената на петрола спадна: Барел сорт Брент струваше 87,96 щатски долара около 23:00 ч. българско време в петък вечерта, което е с 53 цента, или 0,6%, по-малко от края на предишния търговски ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още