IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се стабилизира след рязкото си поскъпване предишния ден*

Най-голямо влияние на пазара продължава да има предстоящата среща на ОПЕК+

09:23 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола остава стабилна след най-голямото си дневно повишение от май насам, докато пазарът гледа с очакване към срещата на ОПЕК+ в сряда и евентуалното решение за значително намаление на добива, съобщава Bloomberg.

Сортът Брент се търгува с 56 цента нагоре, или 0,63%, до 89,42 долара за барел, а американският суров петрол WTI – с 37 цента повишение до 84 долара за барел, след като в понеделник се изстреля нагоре с 5%. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия, ще обмислят намаляване на добива с над 1 млн. барела на ден на срещата си в сряда, посочват делегати.

Петролът се срина с 25% миналото тримесечие, след като централните банки, включително Федералният резерв, повишиха лихвените проценти агресивно, за да се преборят с високата инфлация. Промяната към по-затегната парична политика предизвика спекулации за остро забавяне на световния растеж, засягайки и търсенето на суровини, които са ударени и от поскъпващия долар.

„Виждаме значителен шанс за намаление от 1 млн. барела“, казват анализаторите на Australia & New Zealand Banking Group. “Всичко под 500 хил. барела на ден ще бъде пренебрегнато“.

Срещата на ОПЕК+ във Виена ще бъде първата физическа на групата, откакто пандемията я принуди да премине онлайн. Освен това министрите планират да проведат пресконференция след сесията си, която ще е първата от миналата година насам.

В момента много страни от ОПЕК+ не могат да изпълнят текущите си производствени квоти изцяло предвид ограниченията в предлагането. Това означава, че всяка споразумение за основно намаляване на общото производство няма да доведе до пропорционален спад на реалните барели предвид несъответствието.

„Макар да очакваме да видим голямо намаление на думи, в реалност то вероятно ще бъде много по-малко“, казва Уорън Патерсън, ръководител на суровинната стратегия в ING Groep в Сингапур. Намаление от 1 млн. барела на ден ще означава реално понижение от по-малко от 400 хил. барела, показват негови оценки.

Според Goldman Sachs потенциално намаляване от алианса „ще се появи на фона на един от най-затегнатите пазари в историята“, се посочва в бележка от 3 октомври. Въпреки това подобно решение би било оправдано след последния голям спад на цените на петрола, допълват от банката.

Макар да очакваме да видим голямо намаление на думи, в реалност то вероятно ще бъде много по-малко.
Уорън Патерсън
ръководител на суровинната стратегия в ING Groep

Ход от ОПЕК+ за ограничаване на добива би бил неуспех за американския президент Джо Байдън, който призова групата да увеличи добива, за да пребори инфлацията преди междинните избори следващия месец. Такова решение би предполагало и че усилията да се изолира Москва заради инвазията в Украйна не работят толкова добре, колкото администрацията на Белия дом би искала.

* Информацията е актуална към 8:53 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още