IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчението при държавните облигации оцветява в зелено щатските индекси*

Книжата на Apple поскъпват с над 1,8% въпреки негативните данни за приходите от App Store

17:35 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси започват редовната търговия с ръстове, докато напрежението на пазара на държавни облигации започва да спада, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 1,95% до 30 067,19 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 2,20 на сто до 3759,28 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачва с 270,48 пункта, или с 2,5 на сто, до равнище от 11 085,91 пункта.

Никълъс Колас от DataTrek Research посочва, че S&P 500 рядко се покачва с над 2% при пазарни условия без стрес, което предполага, че ръстовете при индекса са знак за „слабост“, а не за сила. Между 2013 г. и 2019 г. например е имало по-малко от четири такива сесии за всяка една година, докато през 2022 г. досега те са 14.

Доходността по 10-годишните американски съкровищни облигации се понижава до 3,615%, като това е поредната сесия, в която доходността по бенчмарка се свива спрямо отчетената през миналата седмица доходност от над 4%.

Акциите на кредитора Credit Suisse поскъпват с около 4%, след като в предходната сесия цената им се срина на фона на опасенията относно финансовата стабилност на швейцарската инвестиционна банка. Опитите на ръководството да увери пазарите в стабилността на компанията засилиха усещането за смут около кредитора. Пред CNBC банката заяви, че ще предостави актуална информация относно своята стратегия заедно с отчета си за третото тримесечие.

Инвеститорите реагират на данните за фабричното производство в САЩ, публикувани в понеделник. Според изчисления на Института за управление на доставките (ISM) показателят за производството през септември се понижава до над 2-годишно дъно, тъй като поръчките в сектора се свиват за трети път в последните четири месеца. Индексът на фабричната активност на ISM се понижи с близо 2 пункта до 50,9 пункта – най-ниското ниво от май 2020 г. Данните изостават от медианната прогноза на икономисти за ниво от 52 пункта.

Щатските индекси в началото на редовната търговия във вторник (4 октомври). Щатските индекси в началото на редовната търговия във вторник (4 октомври).

В технологичния сектор книжата на Microsoft, Alphabet и Meta поскъпват съответно с 3,44%, 2,68% и 1,2 на сто.

Пазарите реагираха на новината за спада на приходите на Apple от App Store. През септември постъпленията от приложението са намалели с около 5 на сто, според Morgan Stanley. App Store отбелязва спад на пазарите, включително в САЩ, Канада и Япония, пише анализаторът на Morgan Stanley Ерик Удринг в доклад от понеделник. Анализът му се основава на данни от Sensor Tower, фирма, която следи изтеглянията и продажбите на приложения.

Въпреки новината книжата на Apple поскъпват с над 1,8 на сто.

Цената на акциите на Amazon нараства с над 5%, докато книжата на Tesla прибавят 3,21% към стойността си.

При финансовите компании акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поскъпват с над 3,5%.

На петролните пазари цената на сорта Брент нараства с 2,07% до 90,70 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 1,87 на сто до 85,19 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,51% до 1710,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още