IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октомврийското възстановяване на Wall Street продължава 

S&P 500 отчете най-високия двудневен ръст от две години насам, акциите на Twitter се изстреляха с над 20% след новината за сделката

23:15 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Във вторник пазарите на акции в САЩ удължиха силния си старт за октомври. Надеждите, че спешната нужда на Фед от по-агресивно повишаване на лихвените проценти намалява, се смятат за причина за силния старт на месеца след изключително слабия септември. Последните икономически данни от САЩ оказаха слабо влияние върху курсовете. Според очакванията новите поръчки в промишлеността на САЩ са в застой през август. 

В началото на търговията индексът Dow Jones Industrial надхвърли дългоочакваната граница от 30 000 пункта за първи път от 22 септември насам. В крайна сметка индексът на сините чипове добави над 800 пункта, повишавайки се с 2,8% до 30 316,32 пункта, удължавайки печелившата си серия от понеделник насам до около 5%. Широкият пазарен индекс S&P 500 се повиши с 3,06% до 3790,93 пункта във вторник. Технологичният индекс Nasdaq 100 нарасна с 3,34%.

„Оптимизмът на пазара изглежда се завръща през октомври", коментира Пиер Вейре от брокерската компания Activtrades. Остава обаче въпросът дали това е рали на мечия пазар или временно обръщане.

Никълъс Колас от DataTrek Research посочва, че S&P 500 рядко се покачва с над 2% при пазарни условия без стрес, което предполага, че ръстовете при индекса са знак за „слабост“, а не за сила. Между 2013 г. и 2019 г. например е имало по-малко от четири такива сесии за всяка една година, докато през 2022 г. досега те са 14.

Във вторник акциите получиха тласък от изненадващото решение на централната банка на Австралия да повиши лихвените проценти по-малко от очакваното. Този ход подхрани надеждите, че други централни банки по света може да ограничат плановете си за затягане на паричната политика в отговор на признаците на финансов стрес.

Нови данни на Министерството на труда показаха, че през август броят на откритите работни места в САЩ е намалял с 10%, а броят на съкратените е нараснал леко - признаци, че пазарът на труда започва да се охлажда. Макар и да е лоша новина за работниците, подобно забавяне би могло да допринесе за намаляване на инфлацията и да отслаби натиска върху Фед да продължи да повишава лихвените проценти. В понеделник друг внимателно следен доклад показа, че ръстът в производството на САЩ е отслабнал до най-ниското си ниво от повече от две години.

"Ако тази тенденция се запази, тогава Фед може би ще започне да се отдръпва малко от гледна точка на последните няколко повишения, които са включени в пазарните цени от сега до началото на следващата година", каза пред WSJ Джак Янасиевич, портфолио мениджър в Natixis Investment Managers Solutions.

Все пак низходящата траектория на S&P 500 през тази година беше прекъсвана от мимолетни покачвания - които често се забавяха, след като представителите на Фед ясно заявяваха, че са решени да продължат да извършват агресивни увеличения на лихвите. Този път не е задължително да е по-различно, предупредиха някои инвеститори.

"Мечите пазари не се движат в права линия и ние все още не сме приключили пътя надолу", каза Хани Реда, портфолио мениджър в PineBridge Investments. 

Доходността по 10-годишните американски съкровищни облигации се понижава до 3,615%, като това е поредната сесия, в която доходността по бенчмарка се свива спрямо отчетената през миналата седмица доходност от над 4%.

Twitter попадна в центъра на вниманието след съобщенията, че Илон Мъск е предложил да го купи на първоначалната му цена. Книжата на социалната медия поскъпнаха с 22,25% до 52 долара за брой.

Акциите на Tesla и Rivian поскъпнаха във вторник, въпреки че Tesla намали ръста си след съобщенията за Twitter (до 2,90%). Биткойнът също поскъпна. А в Berkshire Hathaway човекът, който се очаква да наследи Уорън Бъфет, увеличи дела си в компанията.

Сред най-големите дневни печеливши бяха акциите на авиокомпаниите. American Airlines отчете ръст с 8,64%, Delta Air Lines - с 8,81%, Jetblue Airways - със 8,28%, а United Airlines - с 7,68%. 

Оптимизмът на пазара изглежда се завръща през октомври.
Пиер Вейре
анализатор в Activtrades

Въпреки това сегашният отскок не е "нищо по-различно от ралито, което имахме това лято", казва пред CNBC Холи Нюман Крофт, консултант в Neuberger Berman. "Хората обичат да се придържат към добрите новини, но... няма да имаме възстановяване на този пазар, докато Фед не даде знак, че ще спре да повишава лихвите, а това няма да се случи, докато инфлацията не започне да се понижава", каза тя.

Акциите на Amazon бяха особено явен победител на Nasdaq, като поскъпнаха с 4,5%. Анализаторът Брент Тил от Jefferies Research подчертава в свое проучване, че инвеститорите получават подарък от родоначалника на онлайн търговията на дребно на сегашното ценово ниво. Пазарната оценка на групата в момента е по-ниска от стойността на другите ѝ подразделения, каза Тил.

Акциите на Ford поскъпнаха със 7,76% след обявяването на данните за продажбите през септември. Книжата на конкурента General Motors поскъпнаха със 8,91%. Продажбите на най-големия американски автомобилен производител по пазарен дял General Motors Co. за третото тримесечие нарастват с 24%, което показва, че глобалният недостиг на чипове започва да отшумява.

Няма да имаме възстановяване на този пазар, докато Фед не даде знак, че ще спре да повишава лихвите.
Холи Нюман Крофт
консултант в Neuberger Berman

Акциите на Fedex са нагоре с 5,07%. Логистичната група обяви, че е постигнала споразумение с Morgan Stanley за обратно изкупуване на акции на стойност 1,5 млрд. щатски долара. 

Акциите на кредитора Credit Suisse поскъпват с около 8,8%, след като в предходната сесия цената им се срина на фона на опасенията относно финансовата стабилност на швейцарската инвестиционна банка. Опитите на ръководството да увери пазарите в стабилността на компанията засилиха усещането за смут около кредитора. Пред CNBC банката заяви, че ще предостави актуална информация относно своята стратегия заедно с отчета си за третото тримесечие.

Инвеститорите реагират на данните за фабричното производство в САЩ, публикувани в понеделник. Според изчисления на Института за управление на доставките (ISM) показателят за производството през септември се понижава до над 2-годишно дъно, тъй като поръчките в сектора се свиват за трети път в последните четири месеца. Индексът на фабричната активност на ISM се понижи с близо 2 пункта до 50,9 пункта – най-ниското ниво от май 2020 г. Данните изостават от медианната прогноза на икономисти за ниво от 52 пункта.

В технологичния сектор книжата на Microsoft, Alphabet и Meta поскъпват съответно с 3,38%, 3,04% и 1,2 на сто.

Пазарите реагираха на новината за спада на приходите на Apple от App Store. През септември постъпленията от приложението са намалели с около 5 на сто, твърдят от Morgan Stanley. App Store отбелязва спад на пазарите, включително в САЩ, Канада и Япония, пише анализаторът на Morgan Stanley Ерик Удринг в доклад от понеделник. Анализът му се основава на данни от Sensor Tower, фирма, която следи изтеглянията и продажбите на приложения.

Въпреки новината книжата на Apple поскъпват с над 2,5 на сто. Търговци на пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE) в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Търговци на пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE) в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

При финансовите компании акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поскъпват с над 3%.

На петролните пазари цената на сорта Брент нараства с 2,07% до 90,70 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 1,87 на сто до 85,19 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,51% до 1710,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още