IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след двудневен възход*

Пазарите са в очакване на днешната среща на ОПЕК+

09:49 | 05.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда след двудневния си ръст преди срещата на производителите от ОПЕК+, на която ще се обсъжда голямо намаление на добива на суров петрол, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 14 цента, или 0,15%, до 91,66 долара за барел, след като отчетоха ръст от 2,94 долара в предишната сесия.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 24 цента, или 0,28%, до 86,28 долара за барел след ръст от 2,89 долара в предишната сесия.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия, ще се срещнат във Виена днес, сряда, за да обсъдят намаление на добива с до 2 млн. барела на ден, съобщава източник от ОПЕК за Ройтерс.

Това би било най-голямото намаление на добива за групата, откакто търсенето понесе удар заради Covid-19 през 2020 г.

„Орязване на добива в такъв мащаб значително ще затегне пазара“, казват анализатори на ANZ Research.

САЩ искат производителите от ОПЕК+ да не продължават с дълбоки намаления, казва запознат източник за Ройтерс, докато президентът Джо Байдън се опитва да предотврати ръст на цените на бензина в САЩ.

Реалното влияние върху доставките от по-ниския добив ще бъде ограничено, тъй като няколко страни членки на ОПЕК+ вече добиват под съществуващите си квоти. През август ОПЕК+ не изпълни производствената си цел с 3,58 млн. барела на ден.

Споразумение за голямо намаление обаче „ще изпрати силно послание, че групата е решена да подкрепи пазара“, казват анализаторите на ANZ.

Макар че се смята, че пазарът ще се затегне допълнително заради санкциите на Европейския съюз върху руския петрол през декември, перспективите пред търсенето остават замъглени от опасенията за световна рецесия.

„Щатският долар, опасенията за световния растеж и санкциите на ЕС, които ще влязат в сила от 5 декември, остават критични двигатели на цените на петрола в краткосрочен план“, коментира анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар в бележка.

* Информацията е актуална към 9:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още