IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са изтеглили 32 млрд. долара от хедж фондовете през второто тримесечие

Изходящите потоци са най-големите от началото на пандемията от коронавируса през първото тримесечие на 2020 г.

21:40 | 05.10.22 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Изплашени от инфлацията, геополитическото напрежение и войната в Украйна, инвеститорите са изтеглили 32 млрд. долара от хедж фондовете през второто тримесечие на 2022 г., сочи доклад на доставчика на данни Preqin, цитиран от Ройтерс. 

Изходящите потоци са най-големите, които секторът на хедж фондовете на стойност 4,1 трлн. долара е регистрирал от началото на пандемията от коронавируса през първото тримесечие на 2020 г. 

Спадовете може да продължат, тъй като централните банки продължават да повишават лихвите, предупреждават от Preqin.

През септември централните банки в Северна Америка и Европа увеличиха лихвените проценти, за да ограничат инфлацията. 

Междувременно скок в доходността на държавните облигации на Обединеното кралство засегна британските пенсионни фондове, принуждавайки някои от тях да търсят спешни средства от компаниите, за които управляват пари. 

Цените на облигациите падат, когато доходността се повиши. Глобалната несигурност "оказа значителен натиск върху пазарите и принуди инвеститорите да преразгледат своите вложения", пише в доклада.

Слабата възвръщаемост през второто тримесечие също е била фактор, който не е насърчил инвеститорите да запазят вложенията си. Възвръщаемостта на хедж фондовете с фокус върху Северна Америка е паднала с 8,82%, докато европейските им колеги се представят малко по-добре с понижение от 5,78%. Възвръщаемостта на фондовете, фокусирани върху Азиатско-Тихоокеанския регион, се е свила с 4,45%. 

Въпреки това по-голямата част от изходящите потоци са от хедж фондове с фокус върху Европа - 28,4 млрд. долара през второто тримесечие и общо 49,2 млрд. долара за първата половина на 2022 г.

Хедж фондовете в Европа изостават от тези в САЩ и Азиатско-Тихоокеанския регион и в по-дългосрочен план. През последните пет години, включително през първата половина на 2022 г., фондовете с фокус върху САЩ и Азиатско-Тихоокеанския регион са донесли възвръщаемост от съответно 8,55% и 6,90%, а европейските - само 3,5%, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още