IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа близо 350 пункта преди данните за работните места през септември

Енергийният сектор се представи най-добре отвъд Океана, а секторът на комуналните услуги записа спад от 3,3%

23:59 | 06.10.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад в четвъртък, тъй като трейдърите очакват резки колебания при акциите и лихвените проценти в началото на месеца, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 346,93 пункта и завърши сесията на ниво от 29 926,04 пункта. Широкият измерител S&P 500 изгуби 1,02% до ниво от 3744,52 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,68% до 11 073,31 пункта. И трите бенчмарка започнаха сесията на червена територия. Те са напът да завършат със седмичен ръст от 4% в най-добрата си седмица от 24 юни насам.

Енергийният сектор се представи най-добре с повишение от 1,8%, а секторът на комуналните услуги се понижи с 3,3 на сто.

Лихвата по 10-годишните държавни ценни книжа премина прага от 3,8%, а доходността по 2-годишните облигации, която е по-чувствителна към промените в паричната политика, надхвърли 4,2%.

Инвеститорите очакват с нетърпение данните за работните места в петък, които ще покажат как се е справил трудовият пазар през септември и ще дадат на централната банка нова информация за кампанията ѝ по вдигане на лихвите. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакват докладът да покаже, че работните места са нараснали с 275 хил. и че безработицата е останала на ниво от 3,7%. Изненадващо покачване може да засили опасенията, че Федералният резерв ще възприеме по-твърда линия към инфлацията.

В сряда данни на ADP показаха, че трудовият пазар е останал силен сред частните компании през септември, когато бизнесът е добавил 208 хил. работни места, надминавайки очакванията на Wall Street. Но в четвъртък заявленията за помощи при безработица бяха повече от очакванията, което е сигнал за известна слабост на трудовия пазар.

Акциите на компаниите за канабис отбелязаха ръст, след като Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън ще опрости всички федерални престъпления за обикновено притежаване на марихуана.

Книжата на Tilray Brands поскъпнаха с 21%, а тези на Canopy Growth – с над 11%. Акциите и на двете компании обаче се търгуват за под 4 долара, така че промените все още са малки в доларови изражения.

Цената на акциите на Pinterest нарасна с над 4%, след като Goldman Sachs повиши рейтинга на социалната мрежа от неутрален на купувай, като посочи потенциала за подобрения в ангажираността на потребителите и извличане на печалба.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 1,07% до 112,26 пункта. Еврото се повиши минимално с 0,02% до 0,979 долара, а паундът е надолу с 0,09% до 1,115 долара. Спрямо йената щатските пари запазват курса си непроменен от 145,12 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с 1% и достигна 3-месечен връх, след  като ОПЕК се договори да затегне световното предлагане в сделка за намаляване на целите за добива до 2 млн. барела дневно, най-голямото ограничаване от 2020 г. насам. Контрактите върху международния бенчмарк Бент прибавиха 1,05 долара до 94,42 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 69 цента до 88,45 долара за барел.

Американските фючърси върху златото останаха непроменени на ниво от 1714,29 долара за  тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още