IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от разпродажби срина водещите индекси на Wall Street

Петролът записа силна седмица след решението на ОПЕК+ да намали добивите с 2 млн. барела на ден

23:21 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Данните за развитието на трудовия пазар на САЩ предизвика вълна от разпродажби и доведе до срив на водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана, пише CNCB. Статистиката показа, че безработицата достига ниво от 3,5%, след 3,7% през август. Според пазарите това означава, че трудовият пазар устоява на политиката на увеличаване на лихвите на Федералния резерв. Американската икономика е добавила 263 хил. нови работни места, което е под прогнозираните от пазара 275 хил.

Водещият индекс на фондовата борса отвъд Океана Dow Jones загуби 2,1% от стойността си затвори седмицата на ниво от 29 296,79 пункта. Въпреки този спад индексът финишира с 2% по-висока стойност спрямо предходната седмица, след като в предишните дни от седмицата търговията беше във възход.

За S&P 500 седмицата също завършва с ръст от 1,5%, но в днешната сесия широкият индикатор загуби 2,8% и затвори търговията на ниво от 3639,66 пункта. Nasdaq изтри 3,8% от стойността си до 10 652,4 пункта, което е само с 1% над дъното за индекса през тази година.

Седмицата за Nasdaq приключи с минимален ръст от 0,7 на сто.

Сред губещите днес е AMD. Производителят на чипове съобщи, че приходите през третото тримесечие ще бъдат по-слаби от очакваното, което доведе до спад в цената на акциите на компанията с почти 14% до 58,44 долара за брой.

Акциите на Halliburton поскъпнаха с 2% до 30,41 долара за брой.

Цената на петрола се повиши до най-високото си ниво за последните пет седмици след хода на ОПЕК+ за намаляване надибивите с 2 млн. барела на ден. Това е най-рязкото намаление от 2020 година насам и доведе до съществено поскъпване на петрола. Европейският сорт Brent затвори седмицата с цена от 98,11 долара за барел, което е увеличени от 4%. За седмицата ръстът е от 11 на сто. Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с почти 5% до 92,70 долара за барел, което представлява седмичен ръст от 16 на сто.

Цената сорта WTI записа най-рязкото си седмично процентно изменение от март насам. Графика: Bloomberg Цената сорта WTI записа най-рязкото си седмично процентно изменение от март насам. Графика: Bloomberg

Цената на златото се понижи след прогнозите, че Фед ще продължи със своята смела политика по отношение на основния лихвен процент. Търговията се извършва при цена от 1703 долара за трой унция, което е спад от 1,03 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 0,9738 долара. Стойността на британския паунд достигна 1,108 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още