IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след влошаване на перспективите за търсенето*

Протестите в Китай натежаха на рисковите активи, понижавайки цената на американския сорт WTI до едногодишно дъно

10:45 | 28.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се понижава в първия ден от новата седмица, след като протестите срещу строгите противоепидемични мерки в Китай натежаха на рисковите активи и помрачиха перспективите за търсенето на енергия, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 2,82%, или 2,36 долара, до 81,27 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 2,78%, или 2,12 долара, до 74,16 долара за барел, падайки до най-ниското си ниво от 2021 г. насам.

Цената на американския суров петрол WTI падна до най-ниското си ниво от 2021 г. насам вследствие на протестите в Китай. Източник: Bloomberg L.P. Цената на американския суров петрол WTI падна до най-ниското си ниво от 2021 г. насам вследствие на протестите в Китай. Източник: Bloomberg L.P.

През уикенда започнаха протести в различни точки на Китай, породени от строгите противоепидемични мерки в страната, включително блокирания, карантини и други форми на ограничения на движението. Рядката проява на неподчинение увеличава заплахата от правителствени репресии.

Размириците обаче спомогнаха за поскъпването на щатския долар, което оскъпи активите, чиято цена е изчислена във валутата.

Пазарът на „черно злато“ премина през силни сътресения в последните 12 месеца, в които волатилността бе поддържана от войната в Украйна, агресивните ходове на централните банки и безбройните опити на Пекин да се справи с нарастващия брой новозаразени с коронавирус. В последните дни вниманието на инвеститорите е съсредоточено и върху преговорите между страните членки на Европейския съюз (ЕС) за таван на руския внос на горивото, като се очаква те да продължат по-късно в понеделник.

„Нагласите на петролните пазари остават негативни, а събитията през уикенда в Китай със сигурност няма да помогнат“, коментира Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур.

Данните за задръстванията на Baidu показаха, че трафикът в пикови часове в големите китайски градове е намалял значително в понеделник. В Пекин трафикът е намалял с 45% спрямо същия ден година по-рано. Според анализатора Klper търсенето на петрол в страната може да достигне средно 15,11 млн. барела дневно през текущото тримесечие, падайки от отчетените 15,82 млн. барела година по-рано.

„Перспективите за търсенето ще се влошат, преди да се подобрят“, прогнозира Фънлей Шъ, директор за континентален Китай за петрола в S&P Global Commodity Insights.

Освен случващото се в Китай, в последните дни инвеститорите бяха и под влиянието на спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, може да увеличи добива през декември. От Саудитска Арабия обаче бързо отрекоха този ход, като казаха, че намалението от 2 млн. барела дневно важи до края на годината.

Страните в Европа все още не могат да постигнат споразумение за ценовия таван. Полша и Прибалтийските страни се противопоставиха на идеята за ограничение от 65 долара за барел, твърдейки, че то е твърде щедро, докато Гърция подкрепи по-високи равнища. Русия заяви, че ще забрани продажбата на петрол за всяка страна, участваща в схемата.

*Към 10:13 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още