IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Китай срещу анти-Covid мерките оцветяват в червено щатските индекси*

Книжата на Apple поевтиняват с 1,5% на фона на новината, че вълненията в китайската фабрика на компанията могат да изтрият до 6 млн. броя iPhone Pro от производството

17:58 | 28.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси започват първата сесия от седмицата със спадове на фона на продължаващите анти-Covid мерки в Китай, които помрачават глобалните пазари, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записва спад от 0,43% до 34 200,02 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита понижение от 0,54% до 4004,48 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 0,24% от стойността си, смъквайки се до ниво от 11 199,60 пункта.

Инвеститорите реагират на избухналите през уикенда протести в Китай, предизвикани от разочарованието на гражданите от политиката на Пекин за нулева толерантност към разпространението на коронавируса. Местните власти затегнаха мерките срещу заразата, тъй като броят на новозаразените отново се увеличава, като по-рано този месец китайското правителство коригира някои политики, сигнализирайки, че може да разхлаби мерките.

Ситуацията в Китай влияе на глобалните пазари, включително и на търговията с петролни фючърси, които се доближават до най-ниските си стойности от началото на годината.

Притиснати са и акциите на редица компании. Книжата на Apple поевтиняват с около 1,5%, след като Bloomberg съобщи, че вълненията в основната китайска фабрика на американската компания могат да изтрият до 6 млн. броя iPhone Pro от производството. Миналата седмица стотици работници във фабриката влязоха в сблъсъци с охраната след близо месец на тежки ограничения - част от схемата на затворен цикъл, която се практикува от много концерни в страната на фона на коронавирусните мерки.

„Не можете да промените веригата за доставки за една нощ“, коментира Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz. „И така, какво означава това за тези компании? Това означава несигурност на доставките“, добавя той.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (28 ноември). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (28 ноември).

Поевтиняват и енергийните акции. Цената на книжата на Exxon Mobil и Chevron се понижава съответно с 2,85% и 2,3 на сто.

Пазарите ще следят за нови сигнали от страна на Федералния резерв, след като миналата седмица протоколите от последното заседание на централната банка на САЩ показаха, че тя е готова да се оттегли от агресивния си курс на повишаване на лихвените проценти.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 3,672% и 3,718 на сто.

Доларовият индекс, отчитащ силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, записва ръст от 0,06% до 106,02 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 1,46% до 82,41 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 1,06% до 75,47 долара за барел.

Цената на златото отчита спад от 0,06% до 1753 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:14 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още