IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започна новата седмица с понижения

Инвеститорите продължават да следят развитието на пандемията в Китай

23:15 | 28.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите борсови индекси в САЩ започнаха новата седмица с понижения, докато инвеститорите продължиха да следят развитието на пандемията в Китай и са в очакване на данните за инфлацията, които предстои да бъдат публикувани в следващите дни.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 1,45% от стойността си, или 497,57 пункта, падайки до 33 849,46 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 1,54%, или 62,18 пункта, до 3963,94 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,58%, или 176,86 пункта, до 11 049,5 пункта.

Миналата седмица броят на новозаразените в Китай достигна най-високото си ниво от избухването на пандемията насам, което принуди Пекин да затегне вече строгите ограничителни мерки. През уикенда обаче в различни точки на страната избухнаха протести, които помрачиха допълнително перспективите за излизането от пандемията и възстановяването на Китай.

Акциите на Apple изтриха 2,63% от стойността си, след като мерките в Китай предизвикаха опасения за влошаване на проблемите със снабдителните вериги. По-рано през деня източник на Bloomberg каза, че проблемите в основния производствен център на гиганта в Джънджоу вероятно ще доведат до близо 6 млн. по-малко произведени бройки iPhone Pro тази година.

Пазарът е в очакване на данните за инфлацията в САЩ. В четвъртък (1 декември) предстои да бъдат публикувани данните за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) в САЩ – индекс, който е добре познат като предпочитан от Федералния резерв измерител на инфлацията в страната. Последните данни показаха, че инфлационният натиск в САЩ започва да се успокоява, макар и все още да остава силен.

Освен тях, трейдърите ще следят внимателно развитието на пазара на труда в САЩ поради зависимостта, изразена в т.нар. Крива на Филипс. Икономическата формула предполага, че високата инфлация обикновено води до ниски равнища на безработица и обратното. В петък ще бъдат публикувани данните за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор.

Темпът на наемане в САЩ може да е останал стабилен през ноември, мотивирайки Фед да продължи с лихвените увеличения през 2023г. Източник: Bloomberg L.P. Темпът на наемане в САЩ може да е останал стабилен през ноември, мотивирайки Фед да продължи с лихвените увеличения през 2023г. Източник: Bloomberg L.P.

Очакванията са статистиката да покаже ръст от около 200 хил. нови работни места извън селскостопанския сектор, добавени през ноември, като това би бил втори пореден месец на забавяне на темпа на растеж, пише Bloomberg. Подобни движения, макар и с леко забавяне, ще са в съответствие със стабилното наемане от американските компании, което може да удължи цикъла на затягане на Федералния резерв и през 2023 г.

Европейският сорт петрол Брент поевтиня с 1,11% до 82,7 долара за барел, докато американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 0,55% до 76,7 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,86% до 1739 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,681%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още