IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо да инвестираме отрано?

Никога не е твърде рано за предприемането на подобна стъпка

09:00 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Изглежда като очевидна идея - започвайки да спестяваш на 20 години, а не на 40, би имал повече натрупани средства при пенсиониране. Но много хора не успяват да я реализират. Проучванията показват, че много малък процент от младите хора спестяват активно – за пенсия, нов дом, по-добро образование за децата. Инвестирайки на ранен етап от живота си, можете да усвоите модел на финансова независимост и дисциплина. Не мислете, че младата възраст е пречка за навлизане в света на инвестициите. Никога не е твърде рано за предприемането на подобна стъпка. Малката сума пари, инвестирана сега, се равнява на повече в бъдеще. Можете да се възползвате от експертизата на анализаторите на "Компас Инвест", за да изберете правилните методи. Спестяването на средства може да изглежда като предизвикателство след завършване на училище или университет, но важното е да се спестява с малки суми. Спестовният план на "Компас Инвест" дава отлична възможност за нарастване на средствата в дългосрочен план само с 40 лв. на месец. Свържете се с нас за повече подробности!

Да предположим, че започнете да инвестирате отрано и претърпите загуба, то тогава ще имате повече време да я компенсирате. Човек, който започне на по-късен етап от живота си, няма да разполага с толкова време, за да възстанови потенциалните загуби. Инвестирайки в договорен фонд от по-ранен етап, времето за увеличаване на стойността нараства. Освен това ще имате по-голям шанс да изградите правилни навици и финансова дисциплина. Колкото повече инвестирате, толкова повече ще получите в бъдеще. За да следвате тази идея, вие трябва да намалите ненужните разходи. Именно това в дългосрочен план ще доведе до изграждането на така необходимата за финансова дисциплина – един нематериален актив, за който ще сте благодарни през целия си живот.

Проучванията доказват, че младите инвеститори са по-склонни да поемат риск в сравнение с по-възрастните. Като правило по-възрастните хора са в пъти по-консервативни. Това на свой ред води до съзнателно избягване на високорисковите активи. Стара поговорка гласи: "Колкото по-висок е рискът, толкова по-голям е и шансът за добра награда". Вероятността за получаване на по-голяма доходност на млада възраст се увеличава заради склонността да се поема по-висок риск. Системното внасяне на малки суми в договорни фондове може да донесе огромни ползи за постигане на финансовите цели – спокойни старини, по-добре образование за децата, растящи спестявания. Спестовният план от "Компас Инвест" предлага именно това – инвестиране на малки суми всеки месец. С течение на времето стойността на инвестицията нараства.

Ако искате да инвестирате, но все още се колебаете, позволете на експертите от "Компас Инвест" да ви насочат в правилната посока. Много проучвания и изследвания показват, че колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-добре. Подходящото време за инвестиране е по време на или след като завършите образованието си, т.е. около 20 годишна възраст. Съвсем нормално е да срещнете някои трудности, но това не трябва да ви спира.

Можете да започнете да инвестирате с по-малки суми и да дадете време на парите си да „узреят“, за да берете плодовете в бъдеще. Възползвайте се от дългогодшния опит и експертиза на финансовите консултанти на "Компас Инвест". Те ежедневно следят пазарите и представянето на компаниите, които участват във взаимните фондове.

Запишете час за индивидуална консултация сега!

Спестовните планове в диверсифицирани портфейли, като ДФ "Компас Глобъл Трендс" и ДФ "Компас Евроселект", са добра инвестиционна възможност, особено за младите инвеститори. Но както знаем, инвестицията носи със себе си своите особености и рискове. Трябва да имате предвид възможността от моментни загуби. Това не трябва да ви притеснява. Подобни движения на пазара са изцяло нормални и дори дават възможност да добавите към инвестицията на по-ниски нива.

Преди да започне да инвестира, човек трябва да си отговори на следните въпроси: Кога ще ми се наложи да използвам тези пари? Каква е целта, която искам да постигна? Какъв е рискът, който съм готов да поема? На тези стратегически въпроси можете най-добре да си отговорите чрез детайлна консултация със специалисти. Ние от "Компас Инвест" предлагаме напълно безплатни инвестиционни консултации. Свържете се с нас сега! Заедно ще подберем най-подходящата стратегия, размер на вноската и продължителност на спестовния план.

Една от финансовите цели, които човек може да си постави, е първоначална вноска при закупуване на жилище. Тя е част от цената, която плащате авансово за жилището при сключването на договора. Често не е незначителна сума – обикновено възлиза на поне 20% от покупната цена. Но колкото по-голяма е първоначалната вноска, толкова по-ниски могат да бъдат бъдещите вноски по ипотечния кредит, което вероятно ще ви приближи с една крачка до възможността да си позволите мечтания дом. Без значение колко далечно в бъдещето изглежда покупката на жилище, ако започнете да спестявате отрано, ще бъдете в по-добра позиция да закупите жилище, когато настъпи подходящият момент.

Друга подходяща цел в дългосрочен план е по-добро образование за децата. Образованието, по-специално висшето, е важна част от живота на вашето дете. Те ще се нуждаят от пари, за да плащат за разходи като такси и плащания за учебни пособия. Спестяванията под формата на план за образование ще им дадат необходимата подкрепа. Най-добрият план за детско образование може да покрие всички разходи, свързани с образованието на вашето дете. Спестовен план с цел подсигуряване на бъдещето на детето като цяло може да намали финансовата отговорност на родителите в напреднала възраст. При по-малки изисквания в бъдеще родителите могат да се възползват от ранно пенсиониране.

Нека си признаем, че последното нещо, което човек иска при пенсионирането си е да се чувства несигурен и да се пита "ще имам ли достатъчно?". Вероятно е да искате да се отдадете на заслужена почивка – да пътувате, да прекарвате време със семейството си наблизо и далеч. Животът в пенсионна възраст е предизвикателство, така че планирането на пенсионирането отрано ще доведе до по-щастлив и спокоен живот след това. Чрез последователно и редовно инвестиране сте в състояние да си осигурите комфортно пенсиониране, без да сте зависими.

Чрез дългосрочното инвестиране получавате контрол над бъдещето си. Това е задача, която никой друг няма да изпълни вместо вас. Следвайки спестовен план с избрана от Вас сума над 40лв., вие си гарантирате, че сте добре подготвени за живота независимо какви цели сте си поставили. С достатъчно натрупан размер на спестяванията можете да поддържате начина си на живот, с който сте свикнали.

Започнете своя спестовен план сега!

Важна информация: настоящата информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете в колективни инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държава или друга форма на гаранция. Информацията за представянето на финансовите инструменти в миналото не е надежден показател за бъдещи резултати. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят с Проспекта и Документа с ключова информация за инвеститорите преди вземане на окончателно инвестиционно решение. Може да намерите тези документи, на български, на интернет страницата на „Компас Инвест" АД – www.compass-invest.eu, както и при поискване може да получите хартиено копие безплатно в офиса на управляващото дружество на адрес: гр.София, ул. Георг Вашингтон № 19, ет. 2, всеки работен ден от 9 до 17 ч. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени за в бъдеще. Резюме на правата като инвеститори е достъпно на следната хипервръзка, на български език: тук. Договорните фондове, управлявани от "Компас Инвест" АД са активно управлявани, без да следват индекс. Информираме ви, че УД "Компас Инвест" АД може да вземе решение да прекрати предлагането на фондовете на територията на Република България. 
 
Рискове
Освен ползи инвестицията в дялове на договорни фондове носи и опредени рискове, като: 
1) пазарен риск със следните компоненти: а) лихвен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията поради изменение на нивото на лихвените проценти б) валутен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията, деноминирани във валута, различна от лев и евро в) ценови риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията при неблагоприятни промени на пазарните цени; 
2) кредитен риск – свързан с намаляване на стойността на позицията при неочаквани събития от кредитен характер свързани с емитентите на финансови инструменти, насрещната страна по борсови и извънборсови сделки, както и държавите, в които те извършват дейност; 
3) операционен риск – от грешки или несъвършенства в системата на организация; 
4) ликвиден риск – при наложителни продажби на активи при неблагоприятни пазарни условия; 
5) риск от концентрация – при неправилна диверсификация на експозиции към групи свързани клиенти, от един и същ икономически отрасъл, географска област и др. 
6) позиционен риск, свързан с промяната на цената на даден инструмент в резултат на фактори, свързани с емитента или в случай на деривативен инструмент - свързан с емитента на базовия инструмент; 
Допълнителна информация за рисковете се съдържа в Проспекта на съответния фонд, който е достъпен на интернет адрес: www.compass-invest.eu

Последна актуализация: 17:15 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още