IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за забавяне на инфлацията в еврозоната вдъхнаха оптимизъм на европейските пазари

Европейският индекс на сините чипове Stoxx 600 записа ръст от 6,1% за ноември

19:49 | 30.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст в сряда и завършиха силен месец, а инвеститорите в региона реагираха на новите данни за инфлацията от еврозоната през ноември, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,6%, а ръстът му за месеца достигна около 6,1%. Секторът на домакинските уреди прибави 2,3% към стойността си и поведе ръстовете, а почти всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Химическият сектор не се вписа в тенденцията и отбеляза спад от 0,2%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,81% до ниво от 7573,05 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,29% до равнище от 14 397,04 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,04% и завърши месеца на ниво от 6738,55 пункта.

Публикувани в сряда данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е забавила повече от очакваното през ноември, засилвайки надеждите, че рекордният ръст на цените в блока е достигнал връхната си точка и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да забавя повишаването на лихвите от следващия месец.

Доверието на британския бизнес намалява, показаха две допитвания, публикувани в сряда.

Индекс на банката Lloyds показа, че бизнес доверието е достигнало най-ниското си ниво от февруари 2021 г. и е под средното дългосрочно равнище. Според допитването общият оптимизъм за икономиката е намалял за шести пореден месец, а намеренията за наемане на нови служители са на 18-месечно дъно.

В същото време допитване за сектора на услугите на Конфедерацията на британската индустрия установи спад на оптимизма за трето поредно тримесечие. Това е най-рязкото понижение от май 2020 г., когато Великобритания беше в блокада заради COVID-19.

Във Франция индексът на потребителските цени е нараснал с 0,4% на месечна база и с 6,2% спрямо предходната година, показаха предварителни данни на статистическата служба INSEE. Той остава непроменен спрямо октомври и е малко над прогнозите за месечна инфлация от 0,3% и от 6,1% на годишна база.

На корпоративния фронт книжата на нидерландската биофармацевтична компания Argenx поскъпнаха с 6,7% и застанаха на върха на Stoxx 600, след като компанията обяви придобиването на Priority Review Voucher на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ за 102 млн. долара.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на шведската банка Avanza поевтиняха с над 6%, след като тя намекна, че новото повишаване на лихвата от Riksbank няма да се отрази положително на нетните ѝ лихвени приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици , това ли беше голодомора в ЕС , след като си взривихте тръбите и спрехте торовете и дървеният материал ?! Не е сериозно , даже и в рецесия не можахме да влезем , а такива надежди възлагахте и клетви пишехте ... И неконтролирано напускане на ЕС съпътстващо с масово кандидатстване в евразийският союз на суверенните държави , естествено с поклонение на червения килим в кремля ... Можете комплект с митрофанова да си запишете час при гинеколожката за процедури ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още