IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 700 пункта след сигналите на Фед за забавяне в покачването на лихвите

И трите основни индекса отвъд Океана записаха ръстове през ноември

23:58 | 30.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси постигнаха силен ръст в сряда, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди, че централната банка ще забави темпа на агресивната си кампания по повишаване на лихвите, която натежа върху пазарите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 737,24 пункта към стойността си до ниво от 34 589,77 пункта. В същото време технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 4,41% до 11 468 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 3,09% до 4080,11 пункта.

„Логично е да забавим темпа на покачване на лихвите с наближаването на рестриктивното ниво, което ще бъде достатъчно за сваляне на инфлацията“, каза Пауъл в изказване пред Брукингския институт във Вашингтон. „Моментът за забавяне на темпа на покачване на лихвите може да настъпи още на заседанието през декември“, допълни той.

Пауъл предупреди, че Фед може да запази рестриктивната си политика за дълго време преди да прекрати борбата си с инфлацията.

„Въпреки някои обещаващи развития имаме да извървим дълъг път във възстановяването на ценовата стабилност“, коментира Пауъл.

Изказването му засили оптимизма на някои инвеститори, че Фед ще пристъпи към по-малко повишение на лихвите с половин процентен пункт на следващото си заседание на 14 декември след четири поредни повишения със 75 базисни пункта, за да укроти инфлацията.

 Ралито в сряда осигури 11-часова подкрепа за печеливш ноември. Dow и S&P 500 приключиха месеца с ръст от съответно 5,7% и 5,4%, а Nasdaq Composite прибави близо 4,4%.

Всички 11 сектора в S&P 500 постигнаха силни ръстове, като секторите на комуникационните услуги, технологиите и стоките от неосновна необходимост се представиха най-силно. Сред изоставащите бяха енергията, финансите, индустриалните и потребителските стоки.

В макроикономически план новооткритите работни места през октомври са намалели малко повече от очакванията, но остават доста над броя на наличните служители, показаха данни на министерството на труда от сряда. Към момента в САЩ има 1,7 свободни работни места на наличен служител.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,607% и 3,733%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,77% до 106 пункта. Еврото поскъпна с 0,74% до 1,04 долара, а паундът е нагоре с 0,81% до 1,205 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,44% до 138,07 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с над два долара на фона на признаците за затягане на предлагането, по-слабия долар и оптимизма за възстановяването на търсенето от Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 2,40 долара до 85,43 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 2,35 долара до 80,55 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,2% до 1759,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още