IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поевтинява заради несигурността около срещата на ОПЕК+*

Облекчаването на някои ограничения около Covid в най-големия вносител на петрол в света Китай ограничават спадовете на цените

09:11 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в първия ден от декември, докато несигурността преди срещата на ОПЕК+ в неделя продължава, макар че облекчаването на някои ограничения около Covid в най-големия вносител на петрол в света - Китай, ограничават спадовете на цените, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 55 цента, или 0,63%, до 86,42 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 45 цента, или 0,56%, до 80,10 долара за барел.

Основните петролни контракти се повишиха с по около 2 долара в сряда на фона на по-слабия долар и оптимизма за възстановяването на търсенето в Китай.

„Пазарът остава несигурен за решението на ОПЕК, като някои очакване свиване на производството, а други предполагат, че по-вероятно е продължаване на текущата сделка“, посочват анализатори на ANZ в коментар от четвъртък.

Пазарът се готви и за влиянието на европейските санкции върху руския петрол, добавят анализаторите.

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни под общото име ОПЕК+, трябва да проведат виртуална среща на 4 декември.

Пазарът остава несигурен за решението на ОПЕК, като някои очакване свиване на производството, а други предполагат, че по-вероятно е продължаване на текущата сделка.
ANZ

Решението да проведат срещата онлайн сигнализира малка вероятност за промяна на политиката, казват източници на Ройтерс в сряда, докато групата оценява влиянието предстоящото ограничение на цената на руския петрол.

В същото време настроението се подобри заради промяната в стратегията на Китай срещу Covid, което предизвика оптимизъм за възстановяване на петролното търсене от Китай.

Китайските градове Гуанджоу и Чунцин обявиха облекчаване на ограниченията в сряда – ден, след като демонстранти в южен Гуанджоу се сблъскаха с полицията на фона на серия от протести срещу най-тежките мерки срещу коронавируса в света.

Китайската бизнес активност обаче се е свила допълнително през ноември, показаха официални PMI данни в сряда, предизвиквайки опасения за следващата година.

Спад в запасите от суров петрол в САЩ също ограничава ценовия спад в четвъртък.

Резервите са намалели с 12,6 млн. барела през седмицата до 25 ноември, което е над по-ранните оценки на анализаторите за понижение от 2,8 млн. барела, посочва Администрацията за енергийна информация.

Запасите от бензин и дестилати обаче са се увеличили повече от очакваното, което показва отслабващо търсене.

Производството на суров петрол в САЩ е надвишило 12 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от началото на пандемията с коронавируса, каза още Администрацията.

* Данните са актуални към 8:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още