IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Джером Пауъл окрилиха основните борсови индекси в Азия

Пазарите игнорираха новите разочароващи данни за производството и сектора на услугите в Китай

12:43 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на растящия оптимизъм сред инвеститорите, отразяващ последните коментари на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за покачването на лихвите, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 257,09 пункта, или с 0,92%, до равнище от 28 226,08 пункта.

Индексът Topix се повиши с 0,04% до 1986,46 пункта.

Цената на акциите на SoftBank се повиши с 1,6 на сто. Книжата на Sony поскъпнаха с 0,6%, а тези на Toyota поевтиняха със същия процент.

В Китай шанхайският измерител Shanghai Composite записа ръст от 0,45% до 3165,47 пункта. Индексът Shenzhen прибави 155,66 пункта, или 1,4%, към стойността си, напредвайки до ниво от 11 264,16 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете повишение от 139,21 пункта, или 0,75%, до равнище от 18 736,44 пункта.

Книжата на Alibaba поскъпнаха с над 3,6 на сто, докато тези на Tencent прибавиха 2,5% към стойността си.

Южнокорейският бенчмарк Kospi напредна с 0,3% до 2479,84 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се регистрира ръст от 0,96% 7354,4 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (1 декември). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (1 декември).

Във фокуса на пазарите бяха коментарите на Пауъл относно паричната политика на Фед. Американската централна банка може да забави темпа на повишаване на лихвите „още през декември“, заяви нейният управител, но предупреди, че борбата срещу инфлацията далеч не е свършила и ключови въпроси остават без отговор, включително колко в крайна сметка трябва да нараснат лихвите и колко дълго да останат на високо ниво.

„Логично е да забавим темпа на повишенията ни на лихвите с доближаването до рестриктивното равнище, което ще бъде достатъчно за забавяне на инфлацията. Моментът за забавяне на темпа на повишаване на лихвите може да настъпи още на заседанието през декември“, каза Пауъл в изказване пред „Брукингския институт“ във Вашингтон.

Инвеститорите реагираха и на разочароващите данни от Китай. Активността в производството и сектора на услугите в Китай се понижава допълнително през ноември до 7-месечно дъно, тъй като икономиката на страната остава засегната от строгите коронавирусни мерки, наложени от Пекин.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките в производството (PMI) се понижи до 48,0 пункта през ноември спрямо 49,2 пункта през предходния месец, достигайки най-ниското си ниво от седем месеца насам, сочат данни на Националното статистическо бюро (NBS). Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха индексът да се понижи само до 49 пункта.

Икономисти в анкета на Ройтерс очакваха PMI от 49,0.

На валутните пазари японската валута се търгуваше при 136,33 йени за долар. Австралийският долар се разменяше срещу 0,68 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още