IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Ачев: Новата година започва с рецесия в Европа, но има лъч светлина след юни

Рисковете на международните пазари няма да влияят на енергийно осигурени държави и региони, посочи мениджърът за България на "Амунди Асет Мениджмънт"

18:04 | 01.12.22 г.

Световната икономика ще забави темпа си на растеж, но няма да изпадне в рецесия. Ако Европейската централна банка приключи с агресивното вдигане на лихвите, то тогава виждаме добра възможност и лъч светлина през втората половина на 2023 година за икономиката и финансовите пазари. Това каза в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Явор Ачев, мениджър за България на "Амунди Асет Мениджмънт", като се позова на анализ на дружеството за управление на активи, което прогнозира текущо забавяне на икономика в началото на 2023 с потенциална мека рецесия в Европа.

„Основата на икономиката е доста стабилна, защото издържа това агресивно вдигане на лихвите. Вече се вижда охлаждане, но веднага настъпи и промяна в тона на Федералния резерв”, коментира той.

Ачев посочи, че за Съединените щати очакванията са за много малък ръст на икономиката през 2023 година – между половин и 1%, такава е и прогнозата за 2024 година.

„За Европа и особено за еврозоната очакваме лека рецесия през първите шест месеца на следващата година, но след това отново връщане към ръст на икономиките“, обясни мениджърът.

Що се отнася до рисковете, които ще влияят на международните пазари, Ачев отбеляза, че държавите и регионите, които са самостоятелно енергийно осигурени, ще имат предимство.

Той сподели интересния факт, че 2022 г. е едва третата година в историята, когато са спаднали всички класове финансови активи. „Но кризата предлага и възможности. В облигациите се откриват изключително добри възможности. За първи път има очаквана положителна доходност и в облигации с инвестиционен рейтинг, по-ниско рискови облигации, включително и в правителствени облигации”, е мнението на експерта.

Има ли отдръпване на инвеститорите на българския пазар? Какви са инвестиционните възможности през следващата година и как ще се развиват ESG инвестициите? Как ще се представят догодина развиващите се пазари? Защо Амунди очаква по-добри резултати за икономиката на Китай?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още