IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски борси се оцветиха в зелено след изказването на Джером Пауъл

Само британският FTSE записа понижение в рамките на деня

19:26 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

По-голямата част от европейските борси завършиха деня с ръстове, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че по-слабите повишения на лихвите могат да започнат от декември, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,76% и достигна шестмесечен връх. Технологичните акции поеха нагоре, докато секторът на петролните и газовите компании се озова на червено.

На събитие вчера Пауъл заяви, че очаква централната банка да започне да намалява размера на увеличенията на лихвите от този месец. Въпреки това той предупреди, че паричната политика вероятно ще остане рестриктивна още известно време, докато няма реални сигнали за напредък по обуздаването на инфлацията.

Пазарите в други части на света също бяха насърчени в последните дни, след като Китай реши да облекчи мерките си срещу Covid-19. На Wall Street S&P 500 и Nasdaq Composite нараснаха леко след излизането на данни за инфлацията, които се оказаха по-добри от очакваното.

Британският индекс FTSE е единственият, който се озова на червено, като се понижи с 0,2% днес. Германският Dax и френският CAC 40 се повишиха съответно с 0,48% и 0,23%. Италианският FTSE MIB се изкачи с 0,16%, а испанският Ibex 35 – с 0,52%.

Цената на акциите на британската компания за дялово инвестиране Bridgepoint Group нарасна с 8,4% в следобедните часове и поведе Stoxx 600. На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова Investec, чиито акции се разделиха със 7% от стойността си.

Активността на фабриките във Великобритания забавя спада си, но прогнозата се влошава.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS в производството е достигнал 46,5 пункта през ноември спрямо 46,2 пункта през октомври. 

Миналата седмица S&P Global заяви, че слабото търсене, намаляващите експортни продажби, високите цени на енергията и недостигът на компоненти натежават силно върху индустрията.

„Прогнозата за сектора също така се влоши, след като доверието сред производителите се понижи до най-ниското си ниво от април 2020 г.“, коментира Роб Добсън, директор на S&P Global Market Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още