IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата стойност на облигациите в света нарасна с рекордните 2,8 трлн. долара през ноември

Пазарът се възстановява, след като инфлацията в САЩ се охлади по-силно от очакванията

10:30 | 02.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световният пазар на облигации се възстанови през ноември, нараствайки с рекордните 2,8 трлн. долара, след като инвеститорите заложиха, че централните банки овладяват инфлацията. Друг е въпросът колко дълго ще продължи този подем, пише Bloomberg.

Стойността на държавните и корпоративните дългови ценни книжа с инвестиционен клас се е повишила до 59,2 трлн. долара от 56,4 трлн. долара в края на октомври, което е най-голямото месечно увеличение в индекса на Bloomberg от 1990 г.

Измерителят - който регистрира мечи пазар през септември - се възстанови, след като инфлацията в САЩ се охлади по-силно от очакваното и Федералният резерв даде сигнали за възможно забавяне на агресивните повишения на лихвените проценти.

Общата стойност на облигациите в света нарасна с рекордните 2,8 трлн. долара през ноември. Графика: Bloomberg Общата стойност на облигациите в света нарасна с рекордните 2,8 трлн. долара през ноември. Графика: Bloomberg

„Започваме да виждаме редица икономически индикатори, които сочат, че инфлацията е достигнала или достига своя връх“, коментира Омар Слим, портфолио мениджър в PineBridge Investments в Сингапур.

Въпреки че се очаква търговията с американски държавни облигации да бъде нестабилна на фона на икономическите данни и реториката на Фед, подемът на пазара на облигации вероятно ще продължи, каза той.

Очакванията за забавяне на темпа на затягане на политиката на Фед нараснаха, след като данните за по-слаба инфлация по-рано този месец съживиха пазара на облигации, изпаднал в най-лошия си крах от едно поколение. Но предвид надвисналата заплаха от рецесия възстановяването няма да бъде гладко.

Стратезите в Goldman Sachs Group Inc. очакват спредовете между американските и европейските корпоративни облигации – които наскоро се стесниха – да се разширят през първото тримесечие на 2023 г., тъй като централните банки продължават да повишават лихвите, преди отново да се сближат с изясняването на перспективата за "меко приземяване" на икономиката на САЩ. Стратезите очакват спредовете на американските корпоративни облигации от инвестиционен клас да достигнат връх от 180 базисни пункта и да завършат годината на 150 базисни пункта.

Спредовете по облигациите от инвестиционен клас се сближиха значително. Графика: Bloomberg Спредовете по облигациите от инвестиционен клас се сближиха значително. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
И КОЙ ще плаща тия 60 ГБ ???? То на света няма толкова пари, бе... или ще ги напечатаме? Огромната част от западните държави и частни компании са толкова задлъжнели, че реално са фалирали. Запад - в широк смисъл - тук влиза и Япония. Мислех да поинвестирам в уж могъщи джадайски компании, но като проучих 4-5 и като видях дългове, 20-30 ПЪТИ по-големи от годишната им печалба и се отказах !!! Защо изпълнителните им директори не са се самоокълцали досега, облечени с бели кимона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още