IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street успя да навакса част от големите загуби в ранната търговия

Dow Jones записа минимално повишение и за сесията, и за седмицата

23:29 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха с разнопосочно движение последната сесия за тази седмица, преодолявайки част от загубите в ранната търговия. Dow Jones изтри спад от над 350 пункта и финишира с минимално увеличение, пише CNBC. И трите основи борсови индикатора са на зелена територия за седмицата.

Данните за новооткритите работни места в САЩ показват по-бърз ръст от очакваното и търговците прогнозираха, че това отново ще насърчи Федералния резерв да продължи с политиката си на увеличаване на лихвите. Нивото на безработицата остава стабилно - 3,7%. Това доведе до вълна на разочарование на пода на борсата. В следващите часове обаче търговците се сетиха, че в сряда (30 ноември) управителят на Фед Джером Пауъл потвърди, че институцията ще забави стъпките за стъпките на основните лихви в САЩ. 

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 13-14 декември, припомня още CNBC.

Стойността на Dow Jones достигна до 34 428,95 пункта, което е повишение от 0,1%. За седмицата индексът на сините чипове отчита също 0,1% ръст. Широкият  S&P 500 приключи сесията със спад от 0,12% до 4071,7 пункта. Индексът успя да преодолее загуба от над 1,2% в първите часове на търговията и макар че финишира на червена територия за сесията, седмицата приключва с ръст.

Най-впечатляващо е седмичното повишение за Nasdaq- с почти 2%. В днешната сесия обаче технологичният индекс загуби 0,18% до 11 461,5 пункта. На представянето му натежа Marvell Technology, чиито акции поевтиняха с 1,5% до 44,72 долара за брой. Производителят на чипове актуализира в посока надолу данните за последното тримесечие. Прогнозата за приходите през последнитетри месеца на тази година също разочароваха инвеститорите.

Цената на петрола намалява с 1,5% в последната сесия за седмицата, но и двата водещи бленда на пазарите са със седмично увеличение. Американският лек суров петрол (WTI) затвори търговията с цена от 79,98 долара за барел, което е ръст от 5% спрямо края на миналата седмица. Европейският сорт Brentзаписа 2,5% седмичен ръст, до цена от 85,57 долара за барел.

Пазарите са в очакване на две важни събития в следващите дни - срещата на ОПЕК+ и предстоящите санкции срещу рукия петрол.

Коментарите на Пауъл натежаха на стойността на щатския долар. На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0536 долара за брой, а британският паунд достигна ниво от 1,2284 долара.

Цената на златото за кратко достигна ниво от 1809 долара, което е най-високото ниво от 10 август насам. След това обаче негативизма от доклада за новите работи места превзе и този пазар и златото затвори търговията със спъд от 0,4% до 1794,96 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още