IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един банкер в ЕЦБ подкрепи забавяне на затягащия темп до ход от половин процентен пункт

Търговските банки да внимават при разпределението на дивиденти, каза Франсоа дьо Гало от Френската централна банка

21:49 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще увеличи основната си лихва с половин процентен пункт този месец. Това прогнозира членът на ЕЦБ и ръководител на Ирландската централна банка Гейбриъл Маклуф, цитиран от Bloomberg.

Повишение от 50 базисни пункта (б.п.) е „нивото, около което ще се озовем“, каза Маклуф пред репортери в Дъблин. Той добави, че ако случаят се окаже такъв, на следващите заседания ще има още лихвени увеличения. Според него такъв ход е „необходимият минимум“, за да се продължи връщането на инфлацията в еврозоната - понастоящем на ниво от 10% - към целта от 2%.

В същото време той не отхвърли възможността и за по-голямо увеличение на предстоящата на 14-15 декември среща на централните банкери, като това ще зависи от новите прогнози за тримесечния икономически растеж.

„Трябва да сме отворени за преминаването на лихвите към ограничаваща територия за даден времеви период“, апелира Маклуф. „Рано е да се говори за крайния размер на лихвите на фона на преобладаващите нива на несигурност“, предупреди още той.

През уикенда Франсоа Вилроа дьо Гало, който е начело на Френската централна банка, също подкрепи ход от 50 б.п., като направи футболен аналог.

Той обясни, че увеличение на лихвата до 2% би маркирало края на първото полувреме до достигането на нормализиране на лихвите в мач, достигнал повратна точка. „През второто полувреме лихвите ще продължат да се увеличават, но не мога да кажа докъде ще спре това“, допълни Дьо Гало.

Янис Стурнарас, ръководещ централната банка на Гърция, се присъедини и подкрепи по-умерен подход. „Последващите лихвени повишения трябва да са постепенни и да зависят от инфлационните перспективи, като същевременно се вземат предвид рецесионните рискове и влиянието върху финансовата стабилност“, допълни Стурнарас.

В интервю за телевизия Bloomberg по-късно в понеделник Маклуф каза, че еврозоната вероятно ще премине през „техническа рецесия“ през това тримесечие и през първите три месеца на 2023 г., но и че трябва да се продължи с увеличаването на лихвите.

По-рано през деня Дьо Гало предупреди търговските банки да са внимателни при обратното изкупуване на дялове, увеличавайки натиска върху заемодателите, докато се подготвят за разпределението на дивиденти за 2022 г..

„Днес не изглежда да има нещо, което да оправдава ограничение при разпределението на дивиденти, както бе временно направено през 2020 г. Въпреки това предпазливостта остава необходима за всички, що се отнася до бъдещото движение на капиталите и конкретно до обратното изкупуване на дялове, които са подложени на изключително разрешение от надзора“, допълни френският централен банкер, цитиран от Bloomberg.

Коментарът донякъде подсилва посланието от ръководителя на Надзорния орган на ЕЦБ Андреа Енрия, който по-рано този месец заяви, че регулаторът ще изисква от кредиторите да гарантират, че имат достатъчно финансови резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още