IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка може да постигне инфлационната си цел през 2023 г.

Покачването на цените вече обхваща голям набор от стоки и услуги, коментира професорът от Колумбийския университет Такатоши Ито

16:56 | 05.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) може да постигне инфлационната си цел през 2023 г., след като издръжката на живот последователно надмина пазарните очаквания тази година. Такъв коментар направи Такатоши Ито, претендент за заемане на позицията на управителя Харухико Курода, съобщи Bloomberg.

“Тези дни мисля, че може да е възможно да се достигне ценовата цел на ЯЦБ. Инфлацията вече се разпростира до голям набор от услуги и стоки“, каза той по време на онлайн правителствен форум в понеделник.

Курода приписва на Ито това, че го е научил колко е важно да има цел от 2% за инфлацията. Икономистите смятат професора в Колумбийския университет за възможен кандидат, който или може да замести Курода, или да стане един от заместник-управителите на ведомството.

Коментарът на Ито вероятно ще поддържа спекулациите, че догодина може да има промяна в паричната политика на ултраниски лихвени проценти.

Курода, който е работил заедно с Ито във финансовото министертсво, каза, че ЯЦБ ясно ще предаде на пазарите своите планове за изход (от сегашната парична политика), когато инфлацията доближи устойчиво ниво от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още