IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за новото повишаване на лихвите изтриха близо 500 пункта от Dow

Американските индекси се озоваха на червено под влияние на изказването на Джером Пауъл

23:21 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борси завършиха търговията в понеделник на червено, тъй като инвеститорите се опасяват, че Федералният резерв може да продължи да затяга политиката си, докато не насочи икономиката към рецесия, пишe CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 482,78 пункта, или 1,4%, до 33 947,10 пункта.

Широкият индекс S&P 500 спадна с 1,79% до 3998,84 пункта. От своя страна, технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 1,93%, завършвайки сесията на ниво от 11 239,94 пункта.

Цената на акциите на Tesla се понижи със 6,4 на сто след информация за намаляване на производството в завода в Шанхай. Същевременно технологични акции като Amazon и Netflix се разделиха с повече от 2% поради опасения за растежа. Salesforce записа 7,3% спад на борсата, след като обяви, че главният изпълнителен директор на Slack напуска компанията.

Акциите на свързаните с Макао казина поскъпнаха благодарение на надеждите за облекчаване на ограниченията, свързани с овладяването на огнищата на Covid-19. Книжата на VF Corp. пък се оказаха с 11,2% надолу, защото компанията понижи прогнозата за представянето си.

Междувременно остават притесненията, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да увеличава лихвите с бързи темпове.

„Ясно е, че пазарите искат да поемат нагоре, но това много зависи от овладяването на инфлацията“, коментира Питър Есел, ръководител управление на портфейла в Commonwealth Financial Network.

След изказването на председателя на Фед Джером Пауъл миналата седмица, пазарите до голяма степен очакват централната банка да одобри увеличение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта. Това би било стъпка надолу след серия от четири поредни повишения с 0,75 процентни пункта.

В същото време Пауъл отбеляза, че точката, в която Фед ще спре да повишава лихвите, вероятно „ще трябва да бъде малко по-висока“ от посочената на срещата през септември.

Решението на централната банка ще стане ясно съвсем скоро – на предстоящата среща на банкерите на 13-14 декември. Тя ще е последната за тази година и ще определи пътя на паричната политика на Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още