IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните нагласи за световната икономика тласнаха надолу европейските борси

Петролният и газовият сектор поведе загубите на Стария континент в сряда

20:04 | 07.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад в сряда заради притеснения за състоянието на световната икономика, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,6%, като петролният и газов сектор отбеляза спад от 2% и поведе загубите. Низходящата тенденция беше валидна и при минния сектор, който отписа 1,7%, а компаниите в областта на здравните грижи прибавиха 0,7 на сто.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,43% до ниво от 7489,19 пункта. Германският DAX отписа 0,57% до ниво от 14 261,19 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,41% и завърши деня на равнище от 6660,59 пункта.

Книжата на Airbus поевтиняха с 2,6%, след като самолетопроизводителната компания отмени прогнозата си за доставките през 2022 г. и коригира плановете си за увеличаване на производството. Компанията съобщи, че целта ѝ за „около 700“ доставки през 2022 г. е недостижима, но не очаква „съществено изоставане“ от прогнозата. Airbus обвини нарушенията на веригите за доставка за невъзможността да изпълни целта си.

Цената на акциите на GSK се повиши с 11%, а на Sanofi – с 6%, след като американски съд отхвърли хиляди съдебни искове, според които лекарството за киселини в стомаха Zantac причинява рак.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на шведската имотна компания SBB поевтиняха с 5%.

В макроикономически план брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0,3% през третото тримесечие спрямо предходното и с 2,3 на сто на годишна база, съобщи Евростат в сряда. Ревизията е към повишение спрямо първоначалните данни за ръст от съответно 0,2% и 2,1%, публикувани в средата на ноември.

Разходите на домакинствата и създаването на брутен фиксиран капитал са имали най-голям принос за растежа, а в географски план най-силно се е представила Ирландия, която е отчела растеж от 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сега държавната власт употребява неправилен метод за публични финанси. Грешката сътворява неограничени щети. Всеки е обречен за поразяване. Защо сме със съдби на жертви на държавната грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още