IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази на глобалните пазари отварянето на Китай след блокиранията?

Бързият му растеж може да възобнови подема при суровините и да усили инфлационния натиск

10:47 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите винаги жадуват за добра тема, а облекчаването на политиката на Китай за нулев Covid, с перспективата за устойчиво възстановяване на растежа, вече има отличен шанс да бъде най-силният наратив за предстоящата нова година, пише бизнес редакторът за Азия на Financial Times Лио Люис.

Новите, широкообхватни облекчения, които бяха очертани от Държавния съвет на Китай в сряда и включват възможността за домашна карантина и премахване на изискванията за тестове на обществени места, допълниха картината на нация на ръба на две дълбоки промени - едната психологическа, другата практическа. Пазарите в САЩ и Европа (забележете трейдъри на суровини) може да са подценили колко значими могат да бъдат тези промени за цените и инфлацията.

Индексът MSCI China, който се повиши с почти 19 процента в доларово изражение през последния месец, започна да калкулира сериозно възможността за отваряне на Китай след локдауните от средата на ноември. В това, което нейните анализатори описаха като „голямо нещо“, тази седмица Morgan Stanley повиши рейтинговото тегло на Китай за първи път от две години.

Все още има голям брой условности относно отварянето и дори оптимистите предполагат, че нещо подобно на нормалност няма да настъпи до идната пролет. Но широките бичи настроения, въпреки целия потенциал за смущения, дойдоха бързо заедно с колебливата вяра, че инерцията вече е установена.

Някои стратези, които признават риска облекченията да бъде неравномерни и осеяни с неуспехи, предлагат да се купува на дъната. Големият въпрос е каква част от процеса на преоценка се е филтрирала в глобалните пазари и доколко историята за отваряне ще отекне в тях, докато се развива.

В бележка, публикувана в края на миналата седмица, стратегът на Goldman Sachs Доминик Уилсън се опитва да отговори на тези въпроси, като отбелязва, че централната икономическа прогноза на банката е, че китайският растеж може да остане много слаб през следващите шест месеца преди да се ускори по-късно през 2023 г.

Подходът на Goldman се основава на индекс, изготвен от самата банка, който проследява как пазарите като цяло калкулират бъдещия растеж на Китай. От началото на 2022 г. този индекс претърпя три кратки фази на покачване, но като цяло отбеляза силен спад. Този спад е свързан, казва Уилсън, с постоянното намаление в очакванията за китайския растеж през следващите една до две години на основните пазари на активи.

Дъното на 31 октомври беше взето като база. Според индекса на Goldman пазарните очаквания за растежа на Китай са започнали силно да се възстановяват през ноември и продължават да се покачват сега. Като се имат предвид новините от сряда, те може да се повишат още по-силно през следващите дни. 

Заключението на Уилсън относно мащаба на промяната на пазара откъм очакванията за растеж досега е, че: „Подновеният оптимизъм около отварянето през ноември предполага, че около 40 процента от тази промяна вече е настъпила.“

Това число - както и други подобни измерители, които могат да бъдат изчислени от конкурентни банки до края на годината - изглежда много значително, но трябва да се третира с повишено внимание. Потенциалният ръст при много различни класове активи, зависещи от растежа на Китай, варира значително. Вероятно неизненадващата гледна точка на Goldman е, че китайските акции и тези на полуразвитите пазари са сред бенефициентите с най-голям потенциал за покачване. Цените на медта и петрола са в същата категория. Австралийският долар също може да бъде силно засегнат.

Но други пазари биха могли да изпитат по-малко желани ефекти: ускорението на китайския растеж може на теория да доведе до засилено въздействие върху цените на суровините с последващи ефекти. Европейските пазари, въпреки всички сътресения от високите цени на енергията, се възползваха до известна степен от факта, че слабото китайско търсене на газ позволи пренасочване на доставките. Бързият китайски растеж може да поднови ограниченията в предлагането и да засили инфлационния натиск. Ако инфлационният натиск стане достатъчно широкообхватен, настоящите пазарни допускания за пауза в цикъла на повишаване на лихвените проценти в САЩ може да бъдат преразгледани.

Вероятно най-впечатляващата характеристика на пазарното въздействието от отварянето на Китай обаче може да е скоростта, с която то се случва. Участниците на пазара досега станаха свидетели на богато разнообразие от процеси на отваряния след пандемията по целия свят – от страни, които отмениха изключително строги блокирания до такива, които бяха наложили само меки ограничения. В резултат на това пазарите може да решат, че не е нужно да опипват пътя си към отварянето на Китай толкова предпазливо, колкото го направиха другаде, и просто ще погледнат към прогнозите за растежа, които се очертават за по-късно през следващата година и ще решат, че забавянето има твърде висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още