IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 сложи край на петдневната серия от загуби 

Инвеститорите се тревожат, че по-силните икономически данни ще подтикнат централните банкери да задържат лихвите високи по-дълго

23:05 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите в САЩ поскъпнаха в четвъртък, като и трите индекса приключиха на зелено, след като S&P 500 прекъсна петдневна серия от загуби. Междувременно държавните облигации спряха ралито си, а доходността по 10-годишните книжа е 3,5%.

Инвеститорите продължават да се притесняват, че по-силните от очакваното икономически данни ще подтикнат централните банкери да задържат лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,3% към стойността си, или 100 пункта, достигайки 33 780,16  пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличава с 0,75%, или 29,53 пункта, до 3963,45 пункта, след като в последните пет търговски сесии индексът записваше понижения.

Технологичният показател Nasdaq Composite нараства с 1,13% до 11 082,00 пункта.

Наскоро американските акции претърпяха серия от загуби. В сряда индексът S&P 500 отчете осмо за последните девет търговски дни понижение. Притесненията, че Федералният резерв ще задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време, бяха основен двигател на тези загуби, тъй като трейдърите обмисляха възможността през следващата година централните банкери да повишат основната си лихва над очакваните от инвеститорите в момента 5%.

Какво ще означава това за икономиката на САЩ, остава неясно. Неотдавнашните данни, включително докладът за работните места през ноември от миналата седмица, показаха, че икономиката е по-устойчива от очакваното. Пресните данни от четвъртък за молбите за помощи при безработица в САЩ показаха съвсем леко увеличение спрямо предходната седмица, предлагайки още един сигнал, че пазарът на труда остава свит. Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е достигнал най-високото си ниво от началото на февруари насам, което предполага, че американците, които губят своите работни места, се затрудняват да намерят нови такива, докато пазарът на труда в страната показва признаци на охлаждане.

Дори и на фона на ръстовете от четвъртък инвеститорите са съсредоточени върху предстоящите доклади за инфлацията - производствените цени в петък и потребителските цени във вторник - и срещата на Фед следващата седмица, казва пред WSJ Луис Навелие, основател на Navellier & Associates. Очакванията са за неизнендващи инфлационни данни и изявление на Фед с „миролюбив" характер. „Ние просто стъпваме по вода и чакаме да получим всички добри новини", каза той.

Въпреки това редица коментари през последните дни от ръководители на големи банки, които предупреждават за предстояща рецесия, както и съкращения в компании, сред които Morgan Stanley и PepsiCo, натежаха върху настроенията.

„Последните няколко дни се усещаше, че са по-скоро насочени към опасенията за растежа", казва Джон Роу, ръководител на отдела за многоасетни фондове в Legal & General Investment Management. „Ако започнем да виждаме, че хората, които вероятно би трябвало да имат най-добро разбиране за това накъде върви икономиката, всъщност правят съкращения, тогава може би това е малко по-силен сигнал, че растежът трябва да бъде по-голямата грижа“. 

Рецесионните опасения отново завладяха умовете на инвеститорите, докато времето за последното за 2022 г. заседание на Федералния резерв на САЩ наближава. Следващата седмица централните банкери ще се срещнат на 13-14 декември, когато се очаква отново да завишат лихвите – след като последните четири пъти регулаторът одобри ходове от пот 75 базисни пункта (б.п.), в момента пазарите са в очакване на увеличение от половин процентен пункт. За такава възможност намекна и управителят Джером Пауъл в свое изказване от миналата седмица.

"Основната цел (в коментара на Пауъл) бе да предаде посланието, че няма да има разхлабване през 2023 г. - сигнал, който се разбра. Пазарът бе насърчен, тъй като стратегия, която ще се задържи за по-дълго време, означава, че няма да има още твърде големи лихвени увеличения", обясни тогава Дерек Тан, икономист в LH Meyer във Вашингтон, цитиран от Bloomberg. Сградата на борсата на Wall Street. Снимка: Bloomberg LP Сградата на борсата на Wall Street. Снимка: Bloomberg LP

Boeing беше сред най-добре представилите се компоненти в Dow, като поскъпна с 1,46% след ръста в цената на акциите, постигнат преди това от конкурента му Airbus в Европа. Както написа преди ден анализаторът Холгер Шмид от DZ Bank, индустрията може да се възползва от необходимата модернизация на световните самолетни паркове и възстановяването на пътуванията. Той също така очаква, че облекчаването на правилата за коронавируса в Китай може да допринесе за подобряване на веригите за доставки.

В сектора на технологиите Ciena, наред с други, подобри настроенията на пазарните участници: акциите на производителя на телекомуникационно оборудване се изстреляха с 20% поради силните резултати за четвъртото тримесечие. Те се дължат на облекчаване на проблемите във веригата за доставки. Изявленията на главния изпълнителен директор на компанията за перспективите също бяха оценени като окуражаващи. Акциите на Cisco и Juniper Networks последваха примера, като поскъпнаха с до 1,9%.

Вниманието остана насочено и към Китай поради предстоящото смекчаване на строгите мерки за нулево равнище на разпространението на Covid. Някои акции на китайски технологични компании, търгувани в САЩ, останаха в зоната на възстановяване. Акциите на търсачката Baidu например поскъпнаха с 4,76% до най-високото си ниво от два месеца насам. Акциите на онлайн търговеца на дребно Alibaba дори достигнаха най-високото си ниво от почти три месеца с плюс от 5,1%.

Най-важното е, че сегашният спред на доходността на облигациите от 2 до 10 е изключително голям, продължава да расте и това явно плаши пазарите на акции.
Николас Колас
съосновател на DataTrek Research

Tesla, от друга страна, продължава да има проблеми в Китай и не успя да последва възстановяването на Nasdaq, като се обезцени с 0,34%. В унисон със спекулации от понеделник днес и Bloomberg, позовавайки се на вътрешни източници, съобщи, че производителят на електрически автомобили намалява производствените смени в завода си в Шанхай. Това би увеличило признаците, че търсенето в Китай не отговаря на очакванията.

Имаше положителен интерес и към петролните акции. Първоначално допълнително стимулирани от временно по-високите цени на петрола, книжата на ExxonMobil са с 0,71% нагоре, след като концернът представи разширяване на програмата си за обратно изкупуване на акции и нов петгодишен план с мащабни инвестиции. Акциите на Chevron последваха примера на Dow с ръст от 0,52%.

Поскъпването на акциите в четвъртък се случи в момент, в който неотдавнашното рали на държавните облигации загуби сила. Доходността по 10-годишните облигации на САЩ се повиши в четвъртък до 3,469% от 3,407% в сряда. Доходността се повишава, когато цените на облигациите спадат. 

Инвеститорите продължават да наблюдават кривата на доходност на държавните облигации, или разликата между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти. Макар че доходността по двугодишните облигации се търгува по-високо от доходността по десетгодишните облигации в продължение на няколко месеца - явление, известно като инверсия на кривата на доходността - нарастващият спред продължава да тревожи инвеститорите. Обърнатата крива на доходността често се възприема като червен флаг, че предстои рецесия.

„Най-важното е, че сегашният спред на доходността на облигациите от 2 до 10 е изключително голям, продължава да расте и това явно плаши пазарите на акции", пише Николас Колас, съосновател на DataTrek Research, в изследователска бележка от сряда.

В четвъртък инвеститори заявиха, че усвояват и последните събития, свързани с отмяната на ограниченията заради Covid-19 в Китай, които досега са имали ограничено положително въздействие върху пазарите. В четвъртък съобщенията, че Хонконг обмисля да се откаже от задължението за носене на маски на открито, доведоха до ръст от 3,4% на индекса Hang Seng. В континентален Китай обаче Shanghai Composite спадна с 0,1%, а в Япония Nikkei 225 загуби 0,4%.

Суровият петрол тип „Брент", международният бенчмарк за цените на петрола, се понижи с 1,3% до 76,15 долара за барел, което е шестият му пореден ден на спад. Цените на петрола се понижиха напоследък на фона на опасенията, че забавянето на икономическия растеж ще намали търсенето на горива. В сряда Брентът изтри печалбата си за годината.

В Европа панконтиненталният индекс Stoxx Europe 600 загуби 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още