IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за икономическия растеж на САЩ и отчетът на Tesla окрилиха щатските борсови индекси

Акциите на ръководения от Илон Мъск електромобилен концерн поскъпнаха с близо 10%, след като отчете по-висока от очакваното печалба

23:12 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, подкрепени от оптимизма на инвеститорите заради силните данни за икономиката на САЩ и новите корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 205,57 пункта, или с 0,61%, до ниво от 33 949,41 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 1,1% до 4060,43 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 1,76% до 11 512,41 пункта.

Американската икономика записа добър растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, въпреки че признаците на забавяне в търсенето се натрупват насред най-агресивния цикъл на покачване на лихвите от десетилетия, който заплашва възходящото движение. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е покачил с 2,9% на годишна база през миналото тримесечие, след като предходното нарасна с 3,2 на сто, съобщи американското министерство на труда в четвъртък. Частното потребление, най-голямата част от икономиката на страната, се е увеличило с 2,1 на сто, което е по-бавен темп от прогнозите.

Медианните прогнози сред икономистите, анкетирани от медията, бяха за повишение от 2,6% на БВП и от 2,9% на потреблението

„Мисля, че на фона на днешните данни за БВП на САЩ, които надминаха очакванията, инвеститорите сега разсъждават, че ще успеем да се разминем с една лека рецесия, която вероятно няма да ни хвърли в още по-дълбок мечи пазар“, коментира Сам Стовал, старши инвестиционен стратег в CFRA Research.

Инвеститорите реагираха и на новите финансови отчети на листнатите в САЩ компании.

Акциите на електромобилния крал Tesla Inc. поскъпнаха с близо 10%, след като компанията отчете по-добри от очакваното данни за печалбата през последното тримесечие, въпреки че отправи смесени сигнали за прогнозите за растеж при доставките на готови автомобили. Производителят на електромобили обяви, че ще увеличи производството си „колкото се може по-бързо“ – в унисон с предишни насоки за среден годишен растеж от 50% в рамките на няколко години. Въпреки това компанията заяви, че е напът да достави около 1,8 млн. автомобила тази година, което е увеличение на производството само от 37%.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 26 януари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 26 януари.

Tesla отчете коригирана печалба от 1,19 долара на акция, което е по-добре от очакваните средно 1,12 долара от анализатори, допитани от Bloomberg.

Цената на акциите на Chevron нарасна с около 4,5 на сто, след като американският енергиен гигант обяви план за обратно изкупуване на акции в размер на 75 млрд. долара през следващите години и увеличение на дивидента, с което обаче си навлече гнева на Белия дом.

Книжата на IBM поевтиняха с 4,3%, след като технологичният концерн обяви, че съкращава 3900 служители като част от продажбата на някои активи. Освен това компанията не изпълни годишната си цел за кеша, което попари добрите настроения, свързани с факта, че компанията успя да надмине очакванията за приходите си за четвъртото тримесечие. Главният финансов директор Дейвид Кавано коментира пред информационната агенция, че компанията все още е „ангажирана да наема служители за развойна дейност, свързана с директна работа с клиенти“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишмните и 30-годишните американски ДЦК нарасна съответно до 3,497% и 3,629 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,17% до 101,81 пункта.

Златото се търгуваше при цена от 1931,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още