IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От началото на годината Wall Street успява да превъзмогне разпродажбите от 2022 г.

Nasdaq затворичетвърта поредна седмица на зелена територия, подкрепен от представянето на Tesla

23:30 | 27.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на Wall Street финишира на зелена територия, като водещите индекси записаха и седмични ръстове. От началото на годината фондовите пазари отвъд Океана превъзмогват сериите от разпродажби, с които беше белязан края на 2022 година.

Широкият S&P500 се изкачи на 2-месечен връх, а доброто представяне на акциите на Tesla подкрепиха стойността на Nasdaq, който отбеляза четвърта предна седмица на зелена територия. Подкрепа на търговията оказа и по-добрите от очакваното данни за американската икономика, публикувани през седмицата.

Dow Jones се повишава с минималните 0,08% до ниво от 33 978,08 пункта, но седмицата приключва с ръст от 2,2 на сто, изчислява CNBC. Подкрепа на стойността на индекса оказват добри данни от финансовите отчети, публикувани през седмицата. Днес сред най-печелившите е American Express, чиито акции поскъпнаха с 11% до 172,31 долара за брой.

S&P500 се повишава с 0,25% до 4070,56 пункта, а седмицата приключва с ръст от 2,9 на сто.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 12% след добрите данни във финансовия отчет за последното тримесечие. Приходите на компанията се повишиха до рекордните 24,3 млрд. долара. Това доведе до оживление на Wall Street и стойността на Nasdaq се повиши с 0,95% до 11 621,71 пункта. За седмицата индексът, в който преобладават технологични компании, се повишава с почти 5 на сто.

Цената на петрола обърна тенденциите за ръст в ранната търговия - данните за силните руски петролни доставки накараха търговците да пренебрегнат прогнозите за бързото възстановяване на търсенето в Китай и по-добрите от очакваното данни за щатската икономика. Европейският сорт Brent достигна ниво от 86, долара за барел, което е понижение от почти 1%, а американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с почти 2% до 79,68 долара за барел. За седмицата американският сорт поевтинява с 2,4%, сочат данните на MarketWatch, докато сортът Brent е загубил 1,1% от цената си.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0865 долара за брой. Стойността на британския паунд достига 1,2388 долара.

Цената на златото тръгна надолу с укрепването на стойността на щатския долар. Ценният метал се търгува за 1928,70 долара, което представлява минимален спад от 0,07 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още