IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите очакват американските акции да ударят ново дъно тази година

Всеки един признак за слабост в тримесечните резултати на Apple, Meta Platforms, Exxon Mobil може да натежи върху успокоението, става ясно от проучването на MLIV Pulse

16:38 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите нямат голямо доверие в американските акции – дори и след последния месец – страхувайки се от слаби корпоративни отчети, които могат да ги завлекат надолу отново.

Всеки един признак за слабост в тримесечните резултати на Apple, Meta Platforms, Exxon Mobil може да натежи върху успокоението от очакваното забавяне в паричната политика на Федералния резерв или от изказването на управителя Джером Пауъл. Това става ясно от отговорите на участниците в последното проучване на MLIV Pulse, цитирано от Bloomberg. Американската централна банка се очаква да обяви увеличение на лихвените проценти от четвърт пункт на 1 февруари – най-слабият ръст от почти година.

Приблизително 70% от 383 респонденти, участвали в допитването, казват, че пазарите тепърва ще достигнат дъно. Според най-много хора – 35% - дъната няма да са налице до втората половина на 2023 г.

Отговорите показват колко притеснени остават инвеститорите след миналогодишните разпродажби, като тревогата се трупа за прогнозите за печалбата на компаниите при забавящата се икономика.

„Има много негативност и несигурност сред инвеститорите в момента – и има причина“, посочва Майкъл Шелдън, главен инвестиционен директор на RDM Financial Group. „Времената са трудни, защото финансовите условия се отпуснаха през последните месеци с ръста на цените на акциите, а това не е каквото иска Фед, тъй като се опитва да забави икономиката, за да обуздае инфлацията“, допълва той.

Отговорите на въпроса към инвеститорите кога смятат, че акциите ще стигнат ново дъно. Графика: Bloomberg Отговорите на въпроса към инвеститорите кога смятат, че акциите ще стигнат ново дъно. Графика: Bloomberg

Индексът S&P 500 започва новата седмица с ръст от 6% за 2023 г. и е напът да отбележи най-добрия си януари от 2019 г. насам, тъй като признаците за отслабващ инфлационен натиск и охлаждащ се растеж увеличават залозите, че Фед е близо до края на цикъла си на парично затягане. Но най-агресивният цикъл на лихвени покачвания от десетилетия в комбинация с растящи цени и заплати създаде трудна среда за печалбите на корпорациите.

Приблизително 90% от респондентите в проучването очакват инфлацията да продължи да отслабва през 2023 г., но да остане над целта на Фед от 2%.

Засега биковете остават малцинство, като едва 18% от анкетираните очакват да увеличат експозицията си към S&P 500 през следващия месец. Над половината казват, че ще запазят експозицията си без промяна, а около 27% очакват да я намалят.

Основен въпрос е и траекторията на растежа. Американската икономика показва признаци на леко забавяне, на което централната банка се надява в желанието си да озапти инфлацията, без да отприщва рязък икономически спад.

Делът на респондентите, които очакват да увеличат експозицията си към S&P 500. Графика: Bloomberg Делът на респондентите, които очакват да увеличат експозицията си към S&P 500. Графика: Bloomberg

Според анализатори икономиката на САЩ ще се свие през второто и третото тримесечие.

„Това може да е най-очакваната рецесия в САЩ, ако се случи, като някои икономически индикатори вече сигнализират, че това е възможно“, коментира Шелдън.

Трейдърите на облигации очакват икономическата картина да бъде достатъчно бедствена, че Фед да започне свиване на лихвите по-късно през годината, като залозите са, че централната банка първо ще вдигне лихвата до почти 5% или по-малко до средата на 2023 г. Част от този залог е очакването, че инфлацията ще продължи да се забавя, давайки възможност на Фед да обърне паричната политика.

„Историята ни казва, че девет месеца след последното увеличение има навика да намалява лихвите“, казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег на CFRA.

Това обаче е в контраст с посланието от редица представители на Фед, които заявиха, че ще увеличат лихвите над 5% и няма да намаляват тази година.

Над половината от анкетираните посочват, че са съгласни с тезата на главния инвестиционен директор на DoubleLine Capital LP Джефри Гундлах, според когото е най-добре да се наблюдава какво казва пазарът на облигации за пътя на Фед – обратно на сигналите от представителите на самата централна банка.

Съществува рискът обаче всичко това да се окаже само самозалъгване от страна на притежателите на акции, които бяха ударени миналата година от агресивния отговор на Фед на бързия ръст на инфлацията и увеличаването на доходността на американските държавни ценни книжа.

Някои инвеститори предупреждават да не се тръгва срещу Фед, особено когато някои слаби места на икономиката – като пазарът на труда – показват устойчивост в лицето на завишените разходи по заеми. Ако Фед спечели тази игра, песимистите в проучването биха изглеждали по-скоро далновидни.

„Пазарът на ценни книжа е доста самодоволен“, коментира Трейси Чен, портфолио мениджър на Brandywine Global Investment Management. „Не смятам, че Фед ще намалява лихви тази година, като те едва ли са доволни със ситуацията на пазара на труда. Така че може да има нова разпродажба на ценни книжа“, допълва тя.

Пазарите изглежда, че не взимат предвид в оценките си никакви рискове, свързани с тавана на американския дълг, като над 40% от респондентите очакват криза с тавана на вземанията да бъде избегната. Президентът Джо Байдън се съгласи на среща с председателя на Камарата на представителите Кевин Макарти на 1 февруари, на която да се обсъди таванът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още