IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ и ББР създават пилотен инвестиционен фонд в подкрепа на малкия и среден бизнес

Чрез фонда компании, които дебютират на BEAM или на регулиран пазар, ще могат да си осигуряват допълнително финансиране

18:56 | 30.01.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Българската фондова борса (БФБ) и Българската банка за развитие (ББР) създават пилотен инвестиционен фонд за подкрепа на малките и средните предприятия в страната.

Днес (30 януари) е подписано тристранно споразумение за създаването на фонда между министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, изпълнителния директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов и изпълнителните директори на ББР Илия Караниколов и Иван Церовски, съобщават от БФБ.

Очаква се фондът да стартира с първоначален капитал от минимум 10 млн. лева.

Базовата минимална инвестиция на ББР във фонда е в размер на 2 млн. лева. Вложението на банката ще нарасне значително в зависимост от финансовия ангажимент, който ще поемат други ключови институционални инвеститори и международни финансови институции, с които предстоят разговори.

Фондът е насочен изцяло към подкрепата за малките и средните компании, които осъществяват първично публично предлагане на ценни книжа на BEAM пазара или на регулирания пазар, организирани от борсата, посочват от БФБ.

Чрез този фонд компаниите, които искат да разраснат дейността си, могат да си осигурят допълнителен финансов ресурс при условията на пълна прозрачност и равнопоставеност, пише още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още