IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на производителя на ел. оборудване „Елмарк Холдинг“ дебютира на BEAM

„Елмарк Инвест“ ЕАД листва съществуващите си акции, а допълнително финансиране от инвеститорите ще търси на по-късен етап

16:01 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Елмарк Холдинг
Снимка: Елмарк Холдинг

„Елмарк Инвест“ ЕАД, компанията майка на производителя и дистрибутора на ел. оборудване и осветление „Емарк Холдинг“, ще дебютира на пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ).

Компанията планира да листне съществуващата си емисия акции – 4,555 млн. акции с номинална стойност 1 лев всяка, или размер на емисията от 4,555 млн. лева.

Съветник по емисията е ИП „Елана Трейдинг“.

На по-късен етап компанията ще търси и капитал от инвеститорите, за да осъществи плановете си за експанзия, коментира пред Investor.bg Татяна Пунчева-Василева от „Елана Трейдинг“.

История на компанията

„Елмарк“ като бранд е създаден през 2000 г. В първите години компанията произвежда електрическо оборудване и електрически материали. Впоследствие добавя и LED осветление в портфолиото си от продукти.

В момента портфолиото на компанията включва различни предпазители, прекъсвачи, отводители, защити, кабели и проводници, продукти за декоративно, външно и вътрешно осветление, табла, щепсели, контакти и други продукти за изграждане на ел. инсталации, различни видове лампи и сензори, продукти за „умен“ дом, инструменти и други.

През 2001 г. фирмата започва да се разширява в България, като през 2004 г. започва производствена дейност. През 2022 г. стъпва в Румъния, а през 2005 г. – в Сърбия, като двете страни са водещите пазари на дружеството в региона на Източна Европа. В периода 2007-2008 г. дружеството се премества в по-голяма централа и открива логистичен център и продължава да разширява портфолиото си в следващите години.

През 2009 г. компанията навлиза на пазара в Хърватия,  през 2011 г. – в Гърция и Босна и Херцеговина, през 2012 г. – в Унгария, през 2014 г. – в Словения, а през 2015 г. открива търговски и логистичен клон и тест център в Дубай. През 2016 г. са създадени компании във Великобритания и Словакия. Дружеството е изградило и експлоатира и по-голям логистичен център.

„Елмарк Инвест“ за 2021 г. отчита продажби в размер на 20,577 млн. евро (40,245 млн. лева по курс на БНБ – бел.авт.) в сравнение с 18,182 млн. евро за 2020 г., което представлява ръст от над 13% на годишна база.

Нетната печалба за 2021 г. достига 2,891 млн. евро (5,654 млн. лева) в сравнение с 1,364 млн. лева за предходната година, като се увеличава повече от два пъти за една година.

Планове за експанзия

Компанията планира да се разрасне в Западна Европа. Тази година на първо време ще заработят точки за продажби в Италия и Германия, посочи Татяна Пунчева-Василева.

От 2024 г. се планира в България пилотно да заработи маркетплейс за всякакви продукти за довършителни строителни дейности, вкл. и продуктите, които фирмата предлага. Доставката ще се контролира от „Елмарк“.

Клиентите на платформата ще могат да избират продукти според параметрите на обектите и да получат веднага срокове и цена за изпълнение.

Свързани компании:

Елмарк Инвест ЕАД(ELM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още